" А вам, хто слухає, Я кажу: Любіть своїх ворогів, добро робіть тим, хто ненавидить вас. Благословляйте тих, хто вас проклинає, і моліться за тих, хто кривду вам чинить". (Лк.6.27) ... ... "Полюби Господа Бога твого всім серцем твоїм, і всією душею твоєю, і всією думкою твоєю. Це є перша і найбільша заповідь. Друга ж подібна до неї: люби ближнього твого, як самого себе. На цих двох заповідях утверджується весь Закон і Пророки" (Мф 22, 37-40)

Основа православного посту

Добрий день, дорогі наші відвідувачі!

Йде чудовий час Різдвяного посту, коли ми можемо підкріпити себе духовним і тілесним подвигом, який ми творимо заради Господа нашого Ісуса Христа.

Однією з основ посту є боротьба з гріхом через утримання від їжі, але варто зазначити, що саме через помірність, а не виснаження тіла постом.  Тому кожен з нас повинен розраховувати свої сили і ступінь своєї підготовки до посту.

Основа православного посту

Піст – це аскетичний подвиг, що вимагає не малої підготовки і поступовості. Людям, які тільки починають наближати себе до лона Церкви, і поки ще не мають сили постити так, як того вимагають правила і встановлення Святої Церкви, необхідно привчати себе до посту поступово, починаючи з утримання від скоромної їжі в середу і п’ятницю протягом усього року. З часом, коли людина звикне до дотримання одноденних постів, йому буде легше постувати й більш тривалий час.

Але варто зауважити, що піст – це не тільки утримання від скоромної їжі (м’яса, яєць, молока, курки і т. д.), але і фізичне і розумове утримання. В піст не слід дивитися телевізор, ходити в кіно, відвідувати будь-якого роду розважальні заходи. Такого роду «інформаційний пост», тобто той час, коли ми відмикаємося від зовнішнього світу, і присвячуємо себе всьому духовному і тому, що рятує душе, наприклад, у піст треба відвідувати хворих, робити добрі справи, примирятися з ворогами, нікого не засуджувати, не лихословити, і бажано, не палити.

Якщо ви не можете, в силу якихось обставин, відмовитися від скоромної їжі, наприклад, через хворобу, або у зв’язку з важкою роботою, або будучи вагітною або годуючою, то вже духовний, або як ми вже назвали – «інформаційний пост», ви вже точно дотримуватися в змозі.

Піст в його найкращому розумінні

 Напряму пов’язаний з покаянням, зі сповіддю, має на меті звільнятися від шкідливих звичок і пороків, викоріненням зла та ненависті, заздрості, намаганням отримати прощення раніше вчинених образ. Це відмовою від виконання подружнього обов’язку, намаганням уникати телевізора та кіно, від усіляких веселостей і свят.

На закінчення варто зазначити, що дотримання посту не є нашою головною метою, але призначення його в упокоренні свого тіла і звільнення від гріховних нахилів.

Якщо ж не виконувати все це в комплексі, то піст перетворюється в звичайну дієтичну забавку.

<<< Головна                                                             Піст, пісні страви, рецепти в піст >>>

Комментариев нет

Залишити повідомлення

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Напишіть нам

Зараз ми не на зв'язку. Але ви можете відправити нам повідомлення, або задати питання по електронній пошті, і ми зв'яжемося з вами.

Відправлення

Церква Святого Миколая в ж / м "Бортничі" Дарницького району у м. Києві.

Copyright © 2016-2018 Всі права захищені.

Сайт створено з благословення настоятеля храму протоієрея Віталія Матіящука.

При повному або частковому використанні матеріалів сайту, посилання на джерело: http://cerkvasm.kiev.ua обов'язкове.

Log in with your credentials

Forgot your details?