" А вам, хто слухає, Я кажу: Любіть своїх ворогів, добро робіть тим, хто ненавидить вас. Благословляйте тих, хто вас проклинає, і моліться за тих, хто кривду вам чинить". (Лк.6.27) ... ... "Полюби Господа Бога твого всім серцем твоїм, і всією душею твоєю, і всією думкою твоєю. Це є перша і найбільша заповідь. Друга ж подібна до неї: люби ближнього твого, як самого себе. На цих двох заповідях утверджується весь Закон і Пророки" (Мф 22, 37-40)

Нехай буде воля Твоя – притча

nexaj-bude-volya-tvoya«Нехай буде воля Твоя, як на небесах і на землі» – рядок з Господньої молитви, яку кожен віруючий православний християнин повинен читати кожен день. Найчастіше це дійсно для людей лише слова, які ми механічно вичитуємо кожен день. Але ось, настає відповідальний момент в нашому житті, коли вони перестають бути просто словами – а стають сенсом нашого  життя!

Хай буде воля Твоя … Так як же треба жити саме по волі Божій?

Жити з волі Божої – це не приходити в зневіру і розпач від трапляються скорбот і бід, бо все, що відбувається з нами, ВІДБУВАЄТЬСЯ по виключно волею Божою, отже, допомагає нашому спасінню.

Жити з волі Божої – ОЗНАЧАЄ ВРЮ свою надію і все своє сподівання покладати на ВИКЛЮЧНО БОГА, а не на матеріальні заощадження і не на друзів своїх.

До тих пір, поки ми думаємо, що ніякі біди нам не страшні, так як ми маємо багато грошей, які врятують і виручать нас з будь-якого лиха – ми живемо по своїй волі, від того і терпимо бунтівливість духу, невпевненість в завтрашньому дні і нескінченні страхи, що терзають нас.

Господь сказав: «І так, не журіться про завтрашній день, бо завтрашній день сам буде піклуватися про своє; Кожний день має досить своєї турботи »(Матф.6: 34)

До тих пір, поки ми думаємо, що ніякі біди нам не страшні, так як ми маємо багато друзів, які врятують і виручать нас з будь-якого лиха – ми живемо по своїй волі. І так як не знаємо, де і в чому наше спасіння, то йдемо своєю дорогою, яка веде не до порятунку, а на смерть.

Жити з волі Божої, нам, людям, дуже важко, бо звикли ми догоджати плоті своєї і суєтному розуму своєму. Правильно сказав про нас святий праведний Іоанн Кронштадтський:

«Ми тільки називаємо Господа – Богом, а на ділі – то у нас свої боги, тому що волю Божому не творимо, а волю плоті своєї і помисли, волю серця свого, пристрастей своїх; наші боги – плоть наша … »

Спочатку живемо ми по волі нашої, а потім твердим: «Господи, Господи – врятуй нас, гинемо» звинувачуємо навколо людей і обставини в наших бідах і нещастях, в той час, як самі ж і винні в усьому, бо живемо не по Божій , а по своїй волі.

Коли ж людина цілком і повністю віддає себе в руки Божі, коли не шукає свого, але Божого, коли життя свою будує не за своїм бажанням і розумінням – але тільки була б у всьому воля Господня – та людина не звинувачує в своїх стражданнях інших людей, так як знає, що все послано нам Господом Богом для нашого ж очищення і порятунку.

Як жити з волі Божої? Значить не робити собі запасів матеріальних, а все своє багатство роздати бідним, і сподіватися в цьому житті не на гроші, а на Бога. Не думати про завтрашній день, не будувати планів на подальше життя, бо людина припускає – а Бог налаштовує.

Висловлювання преподобного Силуана Афонського про те, як жити по волі Божій:

«Коли немає добрих наставників, то має смиренно віддатися волі Божій. І тоді Господь буде умудрять нас Своєю благодаттю, бо Господь так багато нас любить, що й висловити неможливо.

За те страждаємо ми, що не маємо смирення. У смиренної душі живе Дух Святий, і Він дає душі свободу, мир, любов, блаженство. Стежити смиренний дух «це велика наука, яку скоро не здолаєш».

Дорожче всього на світі – знати Бога і хоча б частково розуміти волю Його. Пізнала Бога душа – в усьому повинна віддатися на волю Божу і жити перед Ним в страху і любові. У любові, тому що Господь є любов. У страху, тому що має боятися, хоч як мене образити Бога якимось поганим помислом.

Як зрозуміти, чи правильно ти все робиш по волі Божій?

Ось відповідь: якщо твої думки забиті хвилюванням про щось, то це свідчить, що ти не довіряєш волі Божої, хоча ти і думаєш, що ти живеш по волі Божій.

Той, хто виконує волі Божу, той не турбується взагалі. І коли йому щось потрібно, то він всі віддає на Божий розсуд і на його волю; і якщо він по получить те, що на його думку потрібно йому, то він у будь-якому випадку не хвилюється, нібито цього в нього і не було.

Душа, віддана Божу, в його руки взагалі не має страху: ні природних катаклізмів, ні нападу бандюків. На любу ситуацію у них одна відповідь: « значить така воля Бога». Навіть коли він хворіє, він каже: « Бог посилає мені її для моєї користі».

Це встановлює мир та спокій в душі. Якщо людина вручила себе Богу, тоді Сам Господь Ісус Христос керує нею, і душа вчитися від самого Бога, навіть якщо раніше наставлялася вчителями і Писанням. Але це буває не так вже і часто, щоб Сам Господь навчав душу благодаттю Святого Духа.  Але про це не розповсюджуються і лише той, хто живе по волі Божій знає про такий дар.

На завершення хотілося б притчею показати те, довіряючи своє життя одному тільки Богу, ми отримуємо собі благо і порятунок!

«Чоловік, який мав чудового коня, людьми вважався самим заможним в селі. І односельчани йому заздрили. Якось його кінь побіг у поле і не прийшов назад, йому вже ніхто не заздрив, а були і такі, що його жаліли. Однак цей чоловік не хвилювався і був байдужим. Йому задавали питання:

– Чому ти такий спокійний?

– А я не відаю як це для мене, чи добре, чи погано, – казав він.

Через якийсь час його кінь привів з собою великий табун степних коней і односельців знову почала давити жаба. І той чоловік знову не проявлял своїх ємоцій і не хвилювався.

Йому знову задають питання:

– Чому ти знову зовсім без радісних емоцій?

– Я не знаю, як це сприймати, чи добре, чи погано – казав цей чоловік.

Через якийсь час його син почав об’їзджати коня, він впав та зламав ногу. І знову в селі, хтось сумував, а хтось радів. Однак чоловіка і ця подія не вибили з колії і він був без емоцій.

 На питання сусідів, чому? Він відповідав як і в попередні рази.

Аж ось прийшла навала ворожа і всіх здорових забрали до війська, а сина залишили, як інваліда. І знову і заздрість і співчуття.

 А чоловік на питання відповів, що воля Бога для нього є і його волею і тому він жив без хвилювань та ейфорії.

Тож і нам треба віддати себе в руки Божі і покластися на  нього. Після цього Бог буде направляти і керувати будь-якою ситуацією.

Комментариев нет

Залишити повідомлення

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Напишіть нам

Зараз ми не на зв'язку. Але ви можете відправити нам повідомлення, або задати питання по електронній пошті, і ми зв'яжемося з вами.

Відправлення

Церква Святого Миколая в ж / м "Бортничі" Дарницького району у м. Києві.

Copyright © 2016-2018 Всі права захищені.

Сайт створено з благословення настоятеля храму протоієрея Віталія Матіящука.

При повному або частковому використанні матеріалів сайту, посилання на джерело: http://cerkvasm.kiev.ua обов'язкове.

Log in with your credentials

Forgot your details?