" А вам, хто слухає, Я кажу: Любіть своїх ворогів, добро робіть тим, хто ненавидить вас. Благословляйте тих, хто вас проклинає, і моліться за тих, хто кривду вам чинить". (Лк.6.27) ... ... "Полюби Господа Бога твого всім серцем твоїм, і всією душею твоєю, і всією думкою твоєю. Це є перша і найбільша заповідь. Друга ж подібна до неї: люби ближнього твого, як самого себе. На цих двох заповідях утверджується весь Закон і Пророки" (Мф 22, 37-40)

Навіщо відбувається кадіння храму і людей під час богослужіння?

Як пахощі від куріння легко піднімається вгору, так і щира молитва, яка виходить від очищеного серця, повинна підноситися до Бога. Як фіміам має приємний запах, так і моління, створене з любов’ю і смиренням, приємні Господові.

Св. апостол Павло говорить: «будьте наслідувачами Богові, як улюблені діти, і ходіть у любові, як і Христос полюбив нас і віддав Себе за нас дар і жертву Богові на приємні пахощі» (Еф.5:1-2). В наведених словах ми знаходимо думку, що старозавітне кадіння було прообразом пахощів подвигу Спасителя світу.

Коли за чергові нарікання Бог став вражати ізраїльтян, первосвященик Аарон, увійшовши в середовище народу, став здійснювати кадіння, гнів Божий припинився (Числ.16:41-48). Гріх був прощений.

Св. пророк Захарія під час кадіння в храмі отримав звістку від Ангела Господнього про народження сина — Предтечі Господа великого Іоанна (Лк.1:11).

Потрібно сказати, що кадіння має не тільки символічне значення, але є також і реально очищутимою дією. Це відомо з практики. Мені самому довелося в цьому переконатися під час освячення квартири. У будинку, куди я був запрошений, знаходилась літня жінка, яка багато років страждала від демона, який вселився в неї. Вона могла молитися, приступати до святих таїнств, але не мала можливості позбутися від бісівського полону. Попереджений я не був, але переконався в цьому з першої ж хвилини. Вона спробувала подякувати священика за те, що він прийшов у їхній будинок, але не встигла закінчити фразу. Інший голос в ній грубо обірвав її і сказав, явно звертаючись до священика: «Навіщо прийшов. Йди…».

Священик у подібних випадках не повинен вступати в спілкування з демоном, сперечатися або викривати його. Йому треба покластися на Божу допомогу і зробити справу, заради якої прийшов, не звертаючи ніякої уваги на біса.

За весь час мого перебування в будинку була можливість спостерігати його поведінку. Якщо священик не проказував молитву, а мовчки робив необхідну дію, то демон замовкав. Як тільки поновлювалася молитва, він починав щось вигукувати, щоб перебити і перешкодити.

Коли я став окропляти квартиру святою водою, біс почав голосно кричати: «Женуть мене, женуть. Сам піду, сам піду. Через два з половиною години піду».

Не буду все докладно описувати. Скажу лише, що його крики і невдоволення досягли особливої сили, коли почалося кадіння всієї квартири. Можна було наочно переконатися у вірності прислів’я: «Ладан для чортів, а тюрма для татів» (в. І. Даль. Прислів’я російського народу) . Зауважу, що крики демона чули всі присутні. У цьому я переконався після закінчення молебню.

Не люблять також демони, коли горить лампада або запалюється свічка. Здійснюючи встановлені Церквою обрядові дії, християнин повинен пам’ятати, що вони мають значення і силу, тільки тоді, коли від серця нашого виходить чистий фіміам смирення, любові і подяки до Бога. Господь говорить: «від сходу сонця й аж до заходу його великим буде Моє між народами, і на всякому місці будуть приносити фіміам імені Моєму, чисту жертву; велике буде ім’я Моє між народами, каже Господь Саваот» (Мал.1:11).

<<< Головна сторінка                                     Запитання священнику >>>

Комментариев нет

Залишити повідомлення

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Напишіть нам

Зараз ми не на зв'язку. Але ви можете відправити нам повідомлення, або задати питання по електронній пошті, і ми зв'яжемося з вами.

Відправлення

Церква Святого Миколая в ж / м "Бортничі" Дарницького району у м. Києві.

Copyright © 2016-2018 Всі права захищені.

Сайт створено з благословення настоятеля храму протоієрея Віталія Матіящука.

При повному або частковому використанні матеріалів сайту, посилання на джерело: http://cerkvasm.kiev.ua обов'язкове.

Log in with your credentials

Forgot your details?