" А вам, хто слухає, Я кажу: Любіть своїх ворогів, добро робіть тим, хто ненавидить вас. Благословляйте тих, хто вас проклинає, і моліться за тих, хто кривду вам чинить". (Лк.6.27) ... ... "Полюби Господа Бога твого всім серцем твоїм, і всією душею твоєю, і всією думкою твоєю. Це є перша і найбільша заповідь. Друга ж подібна до неї: люби ближнього твого, як самого себе. На цих двох заповідях утверджується весь Закон і Пророки" (Мф 22, 37-40)

Найбільш поширені питання тих, що одружуються.

zakoxaninabereziДобрий день, дорогі наші відвідувачі!

Пропонуємо Вашій увазі відповіді священника на найбільш поширені питання, пов’язані зі вступом у шлюб:

 – Я збираюся через 10 днів одружитися. Яку духовну настанову Ви могли б дати мені і моїй майбутній дружині?

– Прекрасне повчання про сімейне життя, взаємини подружжя і виховання дітей зустрічається в творах святого Іоанна Златоуста. Основа сімейного життя, як і взагалі християнського життя – це виконання Євангелія. Тому читайте спільно з дружиною Євангеліє кожен день, а також разом моліться.

– Чи обов’язково чоловік повинен бути главою сім’ї (а не дружина)?

– Давайте порівняємо сім’ю з маленькою державою. Чоловік – це цар, а дружина – головний міністр. Якими б повноваженнями не володів міністр, але державні документи стають законними, якщо їх підписує цар.

– Чи дійсно велика різниця у віці (10 років) може бути перешкодою для створення православної родини?

– Якщо жінка старша за чоловіка на 10 років, то ця різниця буде все більше відчуватися з плином часу і може стати причиною багатьох психічних травм для жінки.

Я перебував у цивільному шлюбі, зараз офіційно розлучений (колишня дружина розлучилася зі мною через 6 місяців після того, як я пішов в армію), вінчаний ні, пройшло вже 3 роки. В даний момент є обопільне бажання обвінчатися з дочкою протоієрея. Він беззастережно проти. Подальше життя один без одного ми не уявляємо, а й без благословення батьків вінчатися не збираємося. Як нам бути в даній ситуації?

– Справжня любов витримує перевірку часом, тому моліться про виконання волі Божої і живіть так, щоб протоієрей переконався, що може без побоювання благословити ваш шлюб. Смирення і терпіння перемагають труднощі. Допоможи Господи.

– Зустрічаюся з хлопцем, хочемо одружитися. Але він все не може зважитися, каже, потрібен час, щоб дізнатися один одного. Я згодна з цим, але мене турбує гріх близькості. Хотілося б уникнути гріха і зробити все правильно. Він віруючий, але не воцерковлений. Прошу Ваших молитов і поради.

– Допоможи вам Господи зберегтися до шлюбу в чистоті, а якщо була близькість – то не повторювати її. Допоможи вам Господи.

– Прочитала питання однієї дівчини до Вас і Вашу відповідь, в якій Ви побажали їй сил від Бога зберегтися в чистоті до шлюбу. Для мене це теж важливо, щоб моя дочка зберегла себе до шлюбу. Вона дівчинка хороша, їй 19. Порадьте, що мені, як матері робити, як молитися, яке б правило взяти. Я молюся владиці Івану (Максимовичу). Порадьте ще, може, кого з грузинських святих …

Чоловік і дружина, подружжя – по можливості щоденно читайте Канон Одигітрії Божої Матері путеводительниці. Дуже добре, що ви молитесь святому Івану (Максимовичу). З грузинських святих раджу вам молитися великомученикам Давиду і Костянтину, князям Арагветським. Допоможи вам Господи.

– Моя дівчина зізналася мені, що вона втратила цноту 2 роки тому, тоді у неї був зв’язок (ми знайомі 1 рік). Тоді вона була зовсім нецерковною людиною. Але після цього Господь привів її до Себе, вона розкаялася в цьому гріху і сповідала його. Зараз вона і я постійно ходимо в храм. І ось тепер мене буквально розривають думки про її минуле. Я розумію, що Господь прощає наші гріхи і не згадує їх, а я ось, як згадаю її слова (про цей гріх), стає так боляче, як ніби це зрада подружня. Я намагаюся всіма силами не згадувати про це, читаю молитви, але думки приходять проти моєї волі. Допоможіть. Як мені бути?

– Треба вибрати одне з двох: або пробачити її і не згадувати скоєний гріх, в якому вона покаялася, або ж, якщо ви не в силах зробити це, то розлучитися з нею, щоб не отруювати спільного життя безглуздими звинуваченнями і докорами. Розрахуйте самі свої сили. Допоможи вам Господи.

– Знаю і розумію, що для християнина образа – гріх. Не було в мене раніше ворогів або людей, яких я не могла б пробачити і виправдати, але тепер ось живу і ношу в собі образу … Пробувала неодноразово з’ясувати справжню причину того, чому близька, протягом декількох років, людина викорчувала мене зі свого життя. Не почувши зрозумілої відповіді, попросила вибачення за образу, яку могла мимоволі завдати. Людина ця дорога мені, душевно близька. Змиритися з його «втратою» так важко! Як бути, отче? Що робити?

– Часто ми ідеалізуємо людей, яких любимо, і забуваємо, що в людині, як і в нас, діє отрута первородного гріха, тому псалмоспівець Давид сказав: «Всяка людина говорить неправду!», І «не надійтеся на князя, на сина людського, бо в ньому ж не має порятунку». Може бути, і ми не завжди цінували відданість і любов інших. Примиріться з тим, що кожна людина знаходиться в стані боротьби, де вона коливається, як тростина.

Ця людина змінила своє ставлення до вас не тому, що свідомо хотіла обдурити, а тому що у нього змінилися почуття, з’єднані з темною пристрасністю. Адже і ми не знаємо самі себе і не можемо передбачити, як ми поступимо в майбутньому. Краще вибачте його і не думайте про нього. Може бути, якщо ваша дружба тривала б, то подібна рана в майбутньому була б ще болючіше. Допоможи вам Господи “.

Комментариев нет

Залишити повідомлення

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Напишіть нам

Зараз ми не на зв'язку. Але ви можете відправити нам повідомлення, або задати питання по електронній пошті, і ми зв'яжемося з вами.

Відправлення

Церква Святого Миколая в ж / м "Бортничі" Дарницького району у м. Києві.

Copyright © 2016-2018 Всі права захищені.

Сайт створено з благословення настоятеля храму протоієрея Віталія Матіящука.

При повному або частковому використанні матеріалів сайту, посилання на джерело: http://cerkvasm.kiev.ua обов'язкове.

Log in with your credentials

Forgot your details?