" А вам, хто слухає, Я кажу: Любіть своїх ворогів, добро робіть тим, хто ненавидить вас. Благословляйте тих, хто вас проклинає, і моліться за тих, хто кривду вам чинить". (Лк.6.27) ... ... "Полюби Господа Бога твого всім серцем твоїм, і всією душею твоєю, і всією думкою твоєю. Це є перша і найбільша заповідь. Друга ж подібна до неї: люби ближнього твого, як самого себе. На цих двох заповідях утверджується весь Закон і Пророки" (Мф 22, 37-40)

НАБЛИЖАЄТЬСЯ РІЗДВЯНИЙ ПІСТ

Зимовий період для православних християн завжди пов’язаний зі вступом в сорокаденний Різдвяний піст, який починається 28 листопада (15 листопада ст. ст.) І закінчується в день великоторжественного свята Різдва Христового. Цей піст встановлений для того, щоб, очистившись покаянням, молитвою і постом і просвітившись, таким чином, душею і серцем, могли ми гідно привітати з’явлення у світ Сина Божого, що «нас, людей, і ради нашого спасіння зійшов з небес», і щоб, окрім звичайних дарів і жертв, принести Йому наше чисте серце і бажання слідувати Його вченню.
З історії Різдвяного посту відомо, що встановлений він був за часів раннього християнства і вже починаючи з четвертого століття був прийнятий до дотримання. Однак остаточний статут про тривалість поста був сформований тільки в середині ХІІ століття, у 1166 році, коли за рішенням Константинопольського патріарха Луки Хрисоверга, при імператорі Мануїлу, він повсюдно став сорокаденним.
Але при утриманні від їжі необхідно дотримуватися також і «посту духовного», щоб «постити» від заздрості, наклепу, осуду тощо. Як про те співається в стіхерах, в одній з найвідоміших і популярних старообрядницьких книг, «Златоусті», перед початком Різдвяного посту, в тиждень 22-й по пам’яті Всіх святих, сказано також особливе слово про те, як має нам вправлятися в пісному подвиг, щоб піст цей був дійсно доброчесним і богоугодним.

За словами прп. Симеона Солунського, «піст Різдвяної Чотиридесятниці зображує піст Мойсея, який постив сорок днів і сорок ночей, отримав на кам’яних скрижалях напис слів Божих. А ми, постуючи сорок днів, споглядаємо і прийнятне живе слово від Діви, написане не на каменях, але що втілилося і народилося, і долучилося до Його Божественної плоті ».

По імені святого апостола Пилипа, на день пам’яті якого  випадають заговини, Різдвяний піст називають також «Пилиповим» або, по-народному, «Пилипівки». Доречно буде коротко згадати тут і житіє святого апостола.

Святий апостол Пилип, уродженець міста Віфсаїди (Галілея), був глибоким знавцем Святого Письма і, правильно розуміючи зміст старозавітних пророцтв, чекав приходу Месії. На заклик Спасителя (Ін. 1, 43) він пішов за Ним. Про апостола Пилипа кілька разів говориться у Святому Євангелії: він привів до Христа апостола Нафанаїла (Ів. 1, 46); його Господь запитав, скільки потрібно грошей для покупки хліба 5-ти тисячам людей (Ін. 6, 7); він привів еллінів, що бажали побачити Христа (Ін. 12, 21 – 22); нарешті, він під час Таємної Вечері запитував Христа про Бога Отця (Ів. 14, 8). Після Пятидесятниці апостол проповідував Євангеліє в Галілеї, супроводжуючи проповідь  чудесами. Потім він просвічував іудеїв в Греції та багатьох навернув до Христа. З Еллади св. апостол вирушив до Сирії, Лідію, Місію, Фрігию, всюди проповідуючи Євангеліє і терплячи всілякі скорботи і позбавлення від своїх гонителів. Йому супроводжувала сестра його Маріамія і св. ап. Варфоломій. В м Гієраполі (Фрігія) було багато язичницьких храмів, в тому числі храм, присвячений зміям, де жила величезна єхидна. Св. Філіп силою молитви умертвив єхидну, а так же зцілив постраждалих від укусів змій. У числі зцілених була дружина правителя міста, яка прийняла християнство. Дізнавшись про це, правитель наказав схопити апостолів і розіп’яти їх . Почався землетрус і багатьох язичників засипало землею. Св. Пилип молився про порятунок мучителів. Багато хто увірував у Христа і вимагали припинення страти. Ап. Варфоломій, знятий з хреста, був живий, хрестив усіх віруючих і поставив їм єпископа. Св.ап. Пилип віддав дух свій, померши на хресті.

Комментариев нет

Залишити повідомлення

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Напишіть нам

Зараз ми не на зв'язку. Але ви можете відправити нам повідомлення, або задати питання по електронній пошті, і ми зв'яжемося з вами.

Відправлення

Церква Святого Миколая в ж / м "Бортничі" Дарницького району у м. Києві.

Copyright © 2016-2018 Всі права захищені.

Сайт створено з благословення настоятеля храму протоієрея Віталія Матіящука.

При повному або частковому використанні матеріалів сайту, посилання на джерело: http://cerkvasm.kiev.ua обов'язкове.

Log in with your credentials

Forgot your details?