" А вам, хто слухає, Я кажу: Любіть своїх ворогів, добро робіть тим, хто ненавидить вас. Благословляйте тих, хто вас проклинає, і моліться за тих, хто кривду вам чинить". (Лк.6.27) ... ... "Полюби Господа Бога твого всім серцем твоїм, і всією душею твоєю, і всією думкою твоєю. Це є перша і найбільша заповідь. Друга ж подібна до неї: люби ближнього твого, як самого себе. На цих двох заповідях утверджується весь Закон і Пророки" (Мф 22, 37-40)

Молитовні прохання до Бога. Як вчитися домашній молитві ч. 7

spovidТак про що ж ми маємо молити Бога в молитві?

 

Коли нам варто триматися в стороні від звичайних благ і навіть, якщо вони є, то як же ми виглядаємо нікчемно в Божих очах, якщо ми в проханнях звертаємось і просимо про те, що Він заборонив нам – про це говорить святитель Іван Золотоустий.

 

Ні, безумовно є обставини, коли Господь нас чує, але для цього є свої умови:

  • Ми повинні бути гідні перед Богом, щоб нам було дано те, що просимо;
  • Наша молитва повинна грунтуватися на заповідях Божих;
  • Наше молитовне спілкування має бути постійним.
  • Ми не можемо просити будь-чого з того, що стосується звичайного життя;
  • Наше прохання стосується корисного;
  • Ми самі робимо все, щоб виконати заповіді Божі та прийти до життя вічного.

 

«В молитві просимо тільки правди і Царства, тобто чесноти і ведення, а інше все додасться тобі (Мф. 6, 33)…

 

Кожен з наc повинен молитися:

  • Про те, щоб Бог очистив нас від усякої скверни та пристрастей;
  • Щоб Бог дав нам відання і щоб Бог захистив нас від всіляких спокус та не залишав нас.

 

«Молитви наші повинні бути про духовне та вічне, а не тимчасове і речове.

Основна і первісна молитва повинна складатися з прохань про прощення гріхів…

Не будь безрозсудним в проханнях, щоб не прогнівити Бога малодушністю твоєю: хто просить у Царя царів чого-нибудь нікчемного – той принижує Його… Проси того, що вважаєш для себе потрібним і корисним, але виконання і невиконання твого прохання представляй волі Божої…» -пише святитель Ігнатій Брянчанінов.

 

Маючи намір просити (чого-нибудь у Господа), перш ніж звернешся до Подавця, розглянь прохання своє, чи чисте воно, уважно вникни в причину, що спонукає до прохання. Якщо спонукання, по якому просимо, тягне за собою шкоду, то (Господь)… закриє джерела наших прохань… Якщо просиш у Бога чого-нибудь, то проси не так, щоб неодмінно отримати від Нього, але віддаючи це Йому і Його волі. Наприклад, часто пригнічують тебе погані помисли, і ти турбуєшся про це, і хочеш ублагати Бога, щоб тобі звільнитися від нападів. Але нерідко вонb на користь тобі служить. Бо часто буває це з тобою, щоб ти не величався, але був смиренним та мудрим.

Також, якщо спіткала тебе якась скорбота, чи утиск, не проси, щоб неодмінно тобі позбавитися від них, бо й це, брат мій, нерідко буває корисно; кажу тобі, часто трапляється, що під час молитви не турбуєшся ти про своє спасіння, як було з ізраїльтянами… І ще, якщо просиш про що-нибудь, не проси, щоб отримати це неодмінно. Бо кажу: ти, як людина, нерідко вважаєш для себе корисним те, що буває марним. Але якщо залишиш свою волю і зважишся ходити по Божій волі, то будеш у безпеці. Він, все відає перш за виконання, поблажливістю Своєю пасе нас, а ми і не знаємо, чи корисно нам те, про що просимо. Багато хто, досягнувши бажаного, згодом каялися, а нерідко і впадали у великі біди; не дослідивши ретельно, чи є на це воля Божа, але думаючи, що це для них добре, і під будь-якими приводами, що мають вигляд правди, введені в оману дияволом, піддалися крайнім небезпекам. Багато таких справ супроводжуються каяттям, бо йшли вони в це за своїм власним бажанням.

Послухай, що каже святий апостол Божий : ми не знаємо, про що маємо молитися, як належить (Рим. 8, 26). Бо: Усе мені можна та не все на пожиток; усе мені можна та буває не все (1 Кор. 10, 23).

Отже, що корисно і повчально для кожного з нас, знає Сам Бог, тому нехай це Йому. Кажу це не з тим, щоб перешкодити тобі звертатися зі своїми проханнями до Бога; навпаки, благаю ще – просити Його про все, від малого до великого. І ось що я кажу тобі: коли молишся, відкриваєш перед Ним, що в тебе на серці, кажи Йому: втім, не Моя воля, але Твоя нехай станеться воля ” (Лк. 22, 42); якщо корисно, як Сам відаєш, так і сотвори. Бо так написано: Віддай Господу путь твою і надійся на Нього, і Він зробить (Пс. 36, 5). Дивися на Господа нашого Ісуса Христа, Домобудівника, Який молиться й каже: Отче Мій! якщо можливо, нехай мине Мене чаша ця; втім, не як Я хочу, але як Ти (Мф. 26,39).

Тому, якщо просиш чогось у Бога, твердо стій на своєму проханні, відкриваючись перед Ним, кажи: «Якщо Владико є Твоя воля, щоб це відбулося, то зроби та й зроби успішним. А якщо немає на це волі Твоєї, не попусти цьому здійснитися, Боже мій! Не віддавай мене власним моїм бажанням, бо знаєш безглуздя моє… але як Сам відаєш, так і спаси мене з поблажливістю Своєю!»

Якщо ж молишся з причини скорботи і помислів, то кажи: «Господи! Не в ярості Твоїй докоряй мене і не в гніві Твоєму карай мене. Помилуй мене, Господи, бо я немічний» (Пс. 6, 2-3).

Дивись, що говорить пророк: «До Тебе, Господи, закликаю: Твердиня моя! не будь безмовним  для мене, щоб при безмовності Твоїй я не уподібнився тому, хто сходить в могилу (Пс. 27, 1); але дай славу імені Твоєму, не пом’ятаючий злоби, не пам’ятай гріхів моїх і вислухай мене. І, якщо можливо, нехай мине мене скорбота, втім, не моя воля, але Твоя нехай буде, підкріпи тільки і збережи мою душу, і буду в змозі перенести це, так знайду благодать перед Тобою, і в нинішньому віці, і в майбутньому». І віддай Господу печаль твою, і Він створить те, що корисно для тебе. Бо знай, що Він, як Благий, хоче потрібного для нашого спасіння. Тому і душу Свою поклав цей добрий Пастир…

 

«Молитвою не наводь на себе обурення, але проси того, що гідно Бога. А просячи достойного, не відступай, поки не отримаєш… В молитві повинно просити не виконання власної своєї волі, але надавати все Богу, який все робить с користю», – пише святитель Василій Великий.

 

«Якщо справи твої не угодні Богові, то не проси у Нього великих обдарувань, щоб не опинитися в стані людини, яка спокушає Бога. Твоя молитва повинна відповідати життю твоєму … Бажання кожної людини виявляється його діяльністю. До чого спрямоване його стремління, про те він повинен просити і в молитві. Хто бажає великого, не повинен вправлятися в маловажливому. Не проси у Бога того, що Він Сам дає нам без прохання нашого, за Своїм промислом, що дає не тільки Своїм улюбленим, але і тим, які цураються його пізнання» (преподобний Ісаак Сирін).

risunok

 

Комментариев нет

Залишити повідомлення

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Напишіть нам

Зараз ми не на зв'язку. Але ви можете відправити нам повідомлення, або задати питання по електронній пошті, і ми зв'яжемося з вами.

Відправлення

Церква Святого Миколая в ж / м "Бортничі" Дарницького району у м. Києві.

Copyright © 2016-2018 Всі права захищені.

Сайт створено з благословення настоятеля храму протоієрея Віталія Матіящука.

При повному або частковому використанні матеріалів сайту, посилання на джерело: http://cerkvasm.kiev.ua обов'язкове.

Log in with your credentials

Forgot your details?