" А вам, хто слухає, Я кажу: Любіть своїх ворогів, добро робіть тим, хто ненавидить вас. Благословляйте тих, хто вас проклинає, і моліться за тих, хто кривду вам чинить". (Лк.6.27) ... ... "Полюби Господа Бога твого всім серцем твоїм, і всією душею твоєю, і всією думкою твоєю. Це є перша і найбільша заповідь. Друга ж подібна до неї: люби ближнього твого, як самого себе. На цих двох заповідях утверджується весь Закон і Пророки" (Мф 22, 37-40)

ЛЮБОВ І ПРОЩЕННЯ

Слава Ісусу Христу,дорогі брати і сестри !
Хотілося б сьогодні торкнутися дуже серйозну тему, таку, як – всепрощення. Часто ми з Вами опиняємося перед прийняттям в нашому житті важливого рішення – пробачити, або не пробачити? Ми задаємося питанням, що ж нам робити? Як правильно вчинити в тій чи іншій ситуації, і як зробити так, щоб згодом ми не каялися в прийнятому нами рішенні?

Є в нашому житті загальновизнані правила, перевірені століттями. Наприклад: «Мовчання – золото». Якщо під час суперечки ми промовчимо, то не тільки просливемо людьми мудрими, але ще і знайдемо собі друзів в особі недавніх сперечальників. Якщо на роботі ми мовчимо, то просливемо людьми серйозними, що не пліткарі, людьми, отримавшими до себе мимовільну повагу.

Є і ще одне золоте правило, ще жодного разу не осоромивше себе, це – прощення. Пробачити образившу нас людину дуже важко! Як же, адже наша горезвісна гордість буде страшно уражена!

Але не прощаючи образивших нас – ми самі отруюємо своє життя!

Чи не прощаючи образивших нас – ми самі будуємо в наших душах гріхи помсти і злоби!

Чи не прощаючи образивших нас – ми самі стаємо собі ворогами, побиваючи свою душу камінням зневіри і відчаю!

Чи не прощати – значить потурати своїм пристрастям, плекати своє самолюбство!

Якщо любимо, то повинні прощати. Якщо хочемо бути коханими, то обов’язково пробачимо, щоб нас любили ще сильніше! Тільки прощенням ми зможемо оживити в серцях людей, що образили нас, струнки колишньої любові! Згадайте слова Спасителя: «Прощаються гріхи її багато за те, що вона полюбила багато, а кому мало прощається, той мало любить …» (Луки 7:47)

Якщо ми з Вами православні християни, якщо ми живемо за заповідями Господніми – тоді ми знаходимося під крилом у Бога, і маємо відвагу просити і отримувати від Господа розради в наших скорботах! Але не прощаючи образивших нас – ми позбавляємо себе Благодаті Божої, а разом з тим і того, що на небі подається розрада, що подається нам Богом у важкі моменти нашого життя!

Так будемо ж уважні до своєї душі, до свого життя! Не будемо самі ранити наші серця стрілами непрощення. Будемо пам’ятати слова Господні: «Бо якщо ви будете прощати людям гріхи їхні, то простить і вам Отець  ваш Небесний, а якщо не будете прощати людям гріхи їхні, то й Отець ваш не простить вам провин ваших» (Мф.6, 14-15 )

Бажаємо Вам допомоги Божої у всьому і доброго милостивого серця!

Комментариев нет

Залишити повідомлення

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Напишіть нам

Зараз ми не на зв'язку. Але ви можете відправити нам повідомлення, або задати питання по електронній пошті, і ми зв'яжемося з вами.

Відправлення

Церква Святого Миколая в ж / м "Бортничі" Дарницького району у м. Києві.

Copyright © 2016-2018 Всі права захищені.

Сайт створено з благословення настоятеля храму протоієрея Віталія Матіящука.

При повному або частковому використанні матеріалів сайту, посилання на джерело: http://cerkvasm.kiev.ua обов'язкове.

Log in with your credentials

Forgot your details?