" А вам, хто слухає, Я кажу: Любіть своїх ворогів, добро робіть тим, хто ненавидить вас. Благословляйте тих, хто вас проклинає, і моліться за тих, хто кривду вам чинить". (Лк.6.27) ... ... "Полюби Господа Бога твого всім серцем твоїм, і всією душею твоєю, і всією думкою твоєю. Це є перша і найбільша заповідь. Друга ж подібна до неї: люби ближнього твого, як самого себе. На цих двох заповідях утверджується весь Закон і Пророки" (Мф 22, 37-40)

ЛАЗАРЕВА СУБОТА

Світлина від Vitaliy Matiyaschuk.Слава Ісусу Христу, дорогі брати і сестри, відвідувачі нашого сайту!

Цієї суботи 31 березня ми відзначатимемо одне з важливих православних свят – Лазареву суботу. Це свято випадає на шосту суботу седмиці і передує Вербній неділі.

Про воскресіння Лазаря пише один з чотирьох євангелістів – апостол Іоанн Богослов.

Перед тим, як відправитися в столицю – Єрусалим, Христос прийшов у будинок своїх друзів в Віфанії, передмісті Єрусалима. У будинку жили Марфа, Марія і їх брат Лазар, який був одним з найближчих друзів Ісуса. Син Божий часто відвідував його і дуже любив. А Лазар приймав Спасителя як найдорожчого гостя. Одного разу до Ісуса дійшли чутки, що Лазар тяжко захворів, він зібрався в дорогу і вирушив до нього в Віфанії. Досяг місця призначення Спаситель тільки через 4 дні. Лазар до того моменту помер і був похований сестрами за традиціями, які тоді шанували. Його помістили в печеру і завалили камінням.

Коли Ісус прийшов у місто, новина про смерть близького друга викликала у нього сльози на очах. Ісус прямо вирушив до печери де був похований Лазар і попросив, щоб каміння з входу прибрали. Після Спаситель почав молиться Своєму Батькові, а в кінці виголосив такі слова: «Лазарю, вийди сюди!».

Коли з печери вийшов живий Лазар здивуванню присутніх людей не було меж. Побачивши чудо воскресіння на власні очі багато людей увіровали що Христос – Син Божий.

Лазаря ще називають «Лазар Чотириденний» і «друг Божий». Як свідчить церковне передання, після воскресіння Лазар прожив ще 30 років і став єпископом Китийським — служив на острові Кіпр, в місті Китионі (зараз Ларнака).

Якраз в цьому місті в 890 році знайшли святі мощі єпископа Лазаря. Вони лежали в мармуровому ковчезі, на якому було написано: «Лазар Чотириденний, друг Христовий». Трохи пізніше за імператора Льва Мудрого в 898 році мощі Лазаря були перенесені в Константинополь, де були покладені в храмі в ім’я Праведного Лазаря. В кінці IX — початку X століття над могилою Лазаря в Ларнаці була побудована церква Святого Лазаря. У 1972 році у цьому храмі була виявлена мармурова рака з людськими останками, які ідентифікували як мощі святого Лазаря, які, ймовірно, не повністю були вивезені в Константинополь

Оскільки Лазарева субота припадає на період Великого посту, тому пишних святкувань та народних гулянь у цей день не влаштовують.Віруючі вирушають до церкви на вечірню службу, щоб вшанувати велику силу і могутність Господа, який сотворив диво і воскресив Лазаря. Християни моляться та просять прощення і щиро вірять в те, що в Судний день Господь воскресить і їх, як колись воскресив Лазаря. В цей день пом”якшується піст в їжі : можна споживати рибну ікру і вино, олію.

Церква вшановує воскресіння Лазаря як одне з найважливіших, знакових чудес, здійснених Христом за час Його земного шляху. Це символ того, що Господу підвладне все – і життя, і смерть людини. Це надія на те, що всіх віруючих у Христа і виконуючих Його заповіді чекає воскресіння. Це чудо – свідчення того, що Господь любить кожного з нас.

 

Комментариев нет

Залишити повідомлення

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Напишіть нам

Зараз ми не на зв'язку. Але ви можете відправити нам повідомлення, або задати питання по електронній пошті, і ми зв'яжемося з вами.

Відправлення

Церква Святого Миколая в ж / м "Бортничі" Дарницького району у м. Києві.

Copyright © 2016-2018 Всі права захищені.

Сайт створено з благословення настоятеля храму протоієрея Віталія Матіящука.

При повному або частковому використанні матеріалів сайту, посилання на джерело: http://cerkvasm.kiev.ua обов'язкове.

Log in with your credentials

Forgot your details?