" А вам, хто слухає, Я кажу: Любіть своїх ворогів, добро робіть тим, хто ненавидить вас. Благословляйте тих, хто вас проклинає, і моліться за тих, хто кривду вам чинить". (Лк.6.27) ... ... "Полюби Господа Бога твого всім серцем твоїм, і всією душею твоєю, і всією думкою твоєю. Це є перша і найбільша заповідь. Друга ж подібна до неї: люби ближнього твого, як самого себе. На цих двох заповідях утверджується весь Закон і Пророки" (Мф 22, 37-40)

Культ насолоди і «цінності» розбещеного єства роблять людину сліпою

pristrasti-i-borotbaЛюдська пристрасть чи здоровий глузд.

До духовної сліпоти, на думку дуже багатьох святих отців (преподобних Ісихія Єрусалимського, Марка Подвижника і інших), призводять стародавні три складові: грошолюбство, славолюбство, хтивість. У відповідності до православного віровчення, це три головні пристрасті, виконання яких породжує інші пристрасті і веде до притуплення розуму і віри людини, яка їх виконує. В основі цих пристрастей лежить самолюбство.

Такий поділ пристрастей грунтується на словах святого апостола Іоана Богослова про три спокуси світу: «Не любіть світу, ні того, що в світі: хто любить світ, у тім немає любові Батьківської. Бо все, що в світі: пожадливість тілесна, і пожадливість очей, і пиха життєва, це не від Отця, а від світу. І світ проходить, і його жадливість, а хто Божу волю виконує перебуватиме повік »(1 Ін. 2: 15-17).

Гедонізм, культ насолоди, так званий технічний прогрес і «цінності» занепалого, розбещеного єства, зведені через ЗМІ та сучасну культуру на п’єдестал не просто моди, але норми, які претендують зробити підміну природних загальнолюдських християнських цінностей, роблять людину сліпим. Розум, засліплений пристрастями, не може ні зрозуміти духовної поради, ні побачити ту любов, з якою про нас дбають Господь, Божа Матір і святі, – тобто він не може вірити Богу, довіряти Церкви і бути вірним Промислу Божого. Пристрасть славолюбия примушує людину говорити в своєму серці: «Хто ще як я?!»; пристрасть сріблолюбства – «Всім хочу заволодіти»; пристрасть ласолюбства – «Хочу жити собі на втіху». Що призводить до повної смерті душі. І тут вже всім єством своїм розумієш слова благання з акафісту Покрова Богородиці: «Радуйся, радосте наша, покрий нас від усякого зла чесним Твоїм омофором».

Є ще питання, яке досліджують угодники Божі в своїх листах і його сенс в тому, як же нам дізнатися чи існує у нас пристрасть?

І це легко зробити – у випадку появи стану збентеження при викритті людини, або коли хтось намагається вас виправити.

 

Викриття це є ні що інше, як напоумлення і якщо ж при викритті збентеження відсутнє, то це свідчить, що людина переможена пристрастю чи можливо він робив це не відаючи. Ось про що пише авва Дорофей.

Пристрасті – це є хвороба душі і вона потребує помочі, лікування. В той же час варто відзначити, що ми займаємося спасінням душі не лише для себе, а і для суспільства.

Нам треба зрозуміти, що це питання життя і смерті.

 

Варто знати, що саме боротьба с пристрастями та їх лікування є важливим і перед людьми і перед Богом. І для перемоги потрібно діяти і людині і Богу разом. І не випадково в православ’ї все є Боголюдським.

І як писав митрополит Иерофей (Влахос) в книзі «Православна психотерапія: святоотцівський курс лікування душі»: « Воювати проти пристрастей та гріховних дій та думок – це і отримувати і наносити удари, але ми повинні викорінювати свої пристрасті і вести боротьбу – це наше завдання, а завдання Бога вже допомогти нам щоб  видаляти ці пристрасті з коренем.

Людина без своїх рук та ніг не може нічого робити, так само як і прийти в Царство Боже, без Бога не можливо. І тут нам теж потрібна допомога Ісуса  Хреста».

Іншими словами, зцілення від пристрастей ми можемо отримати лише з благодаті нашого Господа, завдяки його любові. А отримати ми можемо її лише виконуючи Божі наставляння та проходячи таїнства Божі. Однак є ще те, без чого не буде нічого. Це величезне бажання та вільна воля людини, яку не в змозі порушили навіть Бог.

 

Дуже важливою є наша участь у Таїнствах. Головне з них – Святе Причастя – для людини є еліксиром життя вічного. Але найбільше що від нас потребується – це намагання та старання займатися самопізнанням.

Пізнання власних пристрастей найтіснішим чином пов’язано з Покаянням і Сповіддю.

 

У цій духовній боротьбі неприпустимо збентеження.

 

Слідом за цим необхідно не надто довіряти самому собі, але бути зверненим до Бога. Це захист християнина.

 

Боротися з пристрастями, поки вони ще не встигли розвинутися. Необхідна наполеглива боротьба, щоб применшити пристрасті; в подальшому ж потрібно духовна тверезість.

 

Пізнаючи себе, ми знаходимо Бога, і на цьому шляху хотілося б постійно нагадувати собі слова великого подвижника архімандрита Іоанна (Крестьянкіна): «Але тепер настав такий час, який відкидає всі надії на людське і вказує світу єдину опору, єдину на БОГА надію. Древні отці великими своїми подвигами дійшли до цієї істини. Вони свідомо брали на себе тяжкості і гіркоти подвигів хвороб і самозречення. Нашому часу ця істина дається від Бога без нашого втручання, дається очевидно, зримо. Духівникам і чадам Божим залишається тільки зрозуміти, що сила їх не в подвигах, не в вченості, але в немочі, яку треба прийняти як свою рятівницю, примиритися з нею, полюбити її і свідомо принести свою неміч до ніг Божих, щоб в ній почала діяти благодать і сила Божа і вселився в нас Христос.

kartinka4

2 комментария
  1. Светлана 4 роки тому

    Спаси Господи.

    • Author
      vitalv 4 роки тому

      Радий, що Вам сподобалося.

Залишити повідомлення

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Напишіть нам

Зараз ми не на зв'язку. Але ви можете відправити нам повідомлення, або задати питання по електронній пошті, і ми зв'яжемося з вами.

Відправлення

Церква Святого Миколая в ж / м "Бортничі" Дарницького району у м. Києві.

Copyright © 2016-2018 Всі права захищені.

Сайт створено з благословення настоятеля храму протоієрея Віталія Матіящука.

При повному або частковому використанні матеріалів сайту, посилання на джерело: http://cerkvasm.kiev.ua обов'язкове.

Log in with your credentials

Forgot your details?