" А вам, хто слухає, Я кажу: Любіть своїх ворогів, добро робіть тим, хто ненавидить вас. Благословляйте тих, хто вас проклинає, і моліться за тих, хто кривду вам чинить". (Лк.6.27) ... ... "Полюби Господа Бога твого всім серцем твоїм, і всією душею твоєю, і всією думкою твоєю. Це є перша і найбільша заповідь. Друга ж подібна до неї: люби ближнього твого, як самого себе. На цих двох заповідях утверджується весь Закон і Пророки" (Мф 22, 37-40)

Коли здійснювати своє молитовне правило. Як вчитися домашній молитві ч. 3

molitva-vdomaВ умовах сучасного побуту, враховуючи завантаженість і прискорені темпи, мирянам нелегко відводити певний час для молитви. Тому треба виробити свої суворі правила молитовної дисципліни і наполегливо дотримуватися свого молитовного правила.

 

Ранкові молитви найкраще читати до початку всякої справи. В крайньому випадку їх вимовляють по дорозі з дому. Вечірнє молитовне правило вчителі молитви рекомендують читати у вільні хвилини до вечері або ще раніше – пізно ввечері часто буває важко зосередитися із-за втоми.

 

Як підготуватися до молитви

 

Основні молитви, які складають ранкове і вечірнє правило, слід знати напам’ять, щоб вони глибше проникли в серце і щоб їх можна було повторювати в будь-яких обставинах. Насамперед, у вільний час, бажано вчитатися в молитви, що входять у ваше правило, перекласти текст молитов для себе з церковнослов’янської мови на українську чи російську, в залежності від вашого вподобання, щоб розуміти значення кожного слова і жодне слово не вимовляти безглуздо або без точного осмислення. Це радять Отці Церкви. «Постарайся, – пише преподобний Никодим Святогорець, – не в молитовну годину, а в інший, вільний час обдумати і відчути належні молитви. Зробивши це, ти і під час молитвослів’я не зустрінеш ніякої важкості відтворити в собі зміст молитви, яка читаються».

 

Дуже важливо, щоб приступаючи до молитвослів’я вигнати з серця образи, роздратування, гіркоту. Святий Тихон Задонський повчає: «Перш того, як молитися потрібно ні на кого не гніватися, не злитися, але всяку образу залишити, щоб і самим Бог залишив гріхи».

 

«Приступаючи до Благодійника, будь сам благодійником; приступаючи до Доброго, будь сам добрими; приступаючи до Праведного, будь сам праведними; приступаючи до Терплячого, будь сам терплячим; приступаючи до Чоловіколюбного, будь чоловіколюбним; а також будь і всим іншим, приступаючи до Добросердого, до Прихильного, до Товариського в благах, до Того, Хто милує кожного, і, якщо ще що вбачається Божественного, уподібнюйся у всьому цьому, здобувай тим собі відвагу на молитву», – пише святитель Григорій Ніський.

 

Як робити вдома своє молитовне правило

 

Під час молитви рекомендується усамітнитися, запалити лампаду або свічку і встати перед іконою. Залежно від характеру внутрісімейних відносин можна рекомендувати читання молитовного правила разом, всією сім’єю, або кожним членом сім’ї окремо. Спільна молитва рекомендується насамперед в урочисті дні, перед святковою трапезою і в інших подібних випадках. Сімейна молитва – це різновид церковної, громадської (сім’я – свого роду домашня церква) і тому не замінює індивідуальну молитву, а лише доповнює її.

 

Перед початком молитвослів’я слід осінити себе хресним знаменням і зробити кілька поклонів, поясних або земних, і постаратися налаштуватися на внутрішню розмову з Богом. «Постій мовчки, поки заспокоються почуття, постав собі до свідомості в присутності Божій і відчуття Його з побожним Страхом і збуди в серці живу віру, що Бог чує і бачить тебе»,- йдеться на початку молитвослова. Багатьом людям допомагає зосередитися виголошення молитов вголос або упівголоса. Робіть це, якщо так зручно Вам.

 

«Приступаючи до молитвослів’я, – радить святитель Феофан Затворник, – вранці або ввечері, постій трохи, або посидь, або походи, і постарайся в цей час протверезити думки, відвернувши її від усіх земних речей і предметів. Потім подумай, хто Той, до Кого ти звернешся в молитві, і хто ти, що маєш тепер почати це молитовне звернення до Нього – і запали в душі відповідний цьому настрій самоприниженого і благоговійним страхом просоченого предстоянням Богу в серці. У цьому всі приготування – благоговійно стати перед Богом, – мале, але немалозначне. Тут починається молитва, а добрий початок – це половина справи.

 

Так устаткувавшись внутрішньо, стань потім перед іконою і, поклавши кілька поклонів, починай звичайне молитвослів’я:

«Слава Тобі, Боже наш, слава Тобі»,

«Царю Небесний, Утішителю, Душе істини» та інше.

Читай неспішно, у всяке слово вникай, і сенс всякого слова до серця доводь, супроводжуючи це поклонами. У цьому вся справа приємного і плодоносного читання молитви Богу. Вникай в кожне слово і сенс слова до серця доводь, або – розумій, що читаєш, і приємне відчувай. Інших правил не потрібно.

Ці два – розумій і відчувай, – якщо виконані як слід, прикрашають будь яке молитвослів’я повною гідністю і повідомляють йому плідну дію. Читаєш: «очисти мене від усякої скверни» – відчуй свою скверноту, забажай чистоти і з упованням проси її у Господа, читаєш: «прости нам борги наші, як і ми прощаємо винуватцям нашим» – і в душі своїй всім пробач, і серцем, всім все пробачивши, проси собі у Господа прощення. Читаєш: «нехай буде воля Твоя» – і в своєму серці абсолютно підкорись і віддай Господу твою долю і покажи беззаперечну готовність благодушно зустріти все, що Господу буде завгодно тобі послати.

 

Якщо будеш так діяти при кожному вірші твоєї молитви, то у тебе буде належне молитвослів’я».

 

В іншому своєму повчанні святитель Феофан так коротко систематизує поради по читанню молитовного правила:

 

«а) ніколи швидко не читайте, а читайте ніби співуче… В давнину всі молитви, які читаються бралися з псалмів… Але ніде не зустрічаю слова «читати», а скрізь «співати»…

 

б) у всяке слово вникайте і не тільки сенс читаного відтворюйте у свідомості, але і почуття відповідне викликайте…

 

в) щоб підсікти позив до швидкого читання, визначіть для себе – не те і те вичитувати, а простояти на читальному молитвослів’ї чверть години, півгодини, годину… скільки зазвичай вистоюєте… і потім не турбуйтесь… скільки прочитаєте молитов,- а як прийшов час і якщо немає бажання стояти далі, припиняйте читати…

 

г) визначивши для себе це, проте ж, на годинник не поглядайте, а так ставайте, щоб стояти без кінця: тоді думки і не будуть забігати вперед…

 

д) щоб сприяти руху молитовних почуттів, у вільний час перечитуйте і передумуйте всі молитви, які входять у ваше правило, – і пропустіть їх через душу, щоб, коли на правилі станете їх читати, знати наперед, яке почуття має бути збудженим в серці…

 

е) ніколи не читайте молитви без перерви, а завжди переривайте їх своею особистою молитвою, з поклонами, незалежно від того, коли, в середині молитов доведеться це зробити або в кінці. Як тільки що прийде на серце, негайно зупиняйтеся читати і кладіть поклони. Це останнє правило – саме потрібне і необхідне для виховання духу молитовного… Якщо якесь інше почуття дуже захопить, ви і будьте з ним і кладіть поклони, а читання залиште… так до самого кінця визначеного вами часу».

risunok

Комментариев нет

Залишити повідомлення

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Напишіть нам

Зараз ми не на зв'язку. Але ви можете відправити нам повідомлення, або задати питання по електронній пошті, і ми зв'яжемося з вами.

Відправлення

Церква Святого Миколая в ж / м "Бортничі" Дарницького району у м. Києві.

Copyright © 2016-2018 Всі права захищені.

Сайт створено з благословення настоятеля храму протоієрея Віталія Матіящука.

При повному або частковому використанні матеріалів сайту, посилання на джерело: http://cerkvasm.kiev.ua обов'язкове.

Log in with your credentials

Forgot your details?