" А вам, хто слухає, Я кажу: Любіть своїх ворогів, добро робіть тим, хто ненавидить вас. Благословляйте тих, хто вас проклинає, і моліться за тих, хто кривду вам чинить". (Лк.6.27) ... ... "Полюби Господа Бога твого всім серцем твоїм, і всією душею твоєю, і всією думкою твоєю. Це є перша і найбільша заповідь. Друга ж подібна до неї: люби ближнього твого, як самого себе. На цих двох заповідях утверджується весь Закон і Пророки" (Мф 22, 37-40)

ІКОНИ В ДОМІ

Домашний иконостас прямой для Ваших икон - Домашние иконостасы ...Слава Ісусу Христу, дорогі брати і сестри. Світ речей, які нас оточують,  не безмовний. Будинок , його внутрішнє оздоблення може багато розповісти про його господаря. Житло православної людини, безсумнівно, має свої особливості, свою естетику. Тому не зайвим буде торкнутися цієї теми.
З давніх часів є таке місце в будинку, яке називається «червоний кут». Дуже важливе і значуще місце в християнському домі. По-іншому воно ще іменується святий кут. Тут знаходяться домашні ікони, перед якими домочадці підносять свої щоденні молитви Господу.
Віруюча людина намагається утримувати святий кут в чистоті, красиво оформленим, із запаленою перед іконами лампадкою і покритою чистою пеленою перед образами. Адже найдорожче для нас Бог! Тому і ставимося ми до зображень нашого Спасителя, Його Пречистої Матері, угодників Божих з такою любов’ю, турботою і теплотою. На жаль, у багатьох сучасних сім’ях православна церковна традиція якось переривалася. Тому іноді виявляється непростим завданням для господарів влаштувати в будинку святі ікони, лампади, свічники.
         ДЕ І ЯК ВЛАШТУВАТИ ДОМАШНІЙ ІКОНОСТАС                                             Для ікон найкраще визначити зручне, красиве місце у вільному кутку або на стіні. Можливо, для цього буде потрібно деяка перестановка. Але думається, що для благочестивих господарів це не стане на заваді. Одним із символів нашої молитви до Бога є полум’я палаючої лампади або свічки. Лампадка безпечніше для будинку. Але іноді, за бажанням, під час молитви і на великі свята можна запалювати і свічку. Для цього добре мати в будинку свічник. Лампади, в свою чергу, можуть бути двох видів: підвісні і стоячі. Виходячи з міркувань краси і зручності, можна вибрати собі ту або іншу. – Існує благочестива традиція ставити ікони не просто на полицю, а на красиво вишиту серветку або пелену. Фантазія і вміння господині можуть виразити себе в гарній вишиванці, мереживі або оборці для неї.
Досить крайнім заходом вважається розташування ікон на книжковій полиці, комоді, серванті, піаніно. Такий варіант прийнятний як тимчасовий захід. Але якщо вже поки виходить тільки так, потрібно звернути увагу на книги, предмети, речі, які будуть стояти поруч, над і під іконами. Рішуче безглуздо виглядає, наприклад, під іконами телевізор. А над іконами краще взагалі нічого не розташовувати. Годинники, картини повинні зайняти місце трохи осторонь. Подарункові сувеніри, книги не прийнятного змісту також краще прибрати або принаймні закрити чим-небудь. – Ікони для віруючої людини є дорогою святинею. Вони зобов’язують піклуватися не тільки про зовнішню оздобу  інтер’єру, але і внутрішній зміст, благочесті. Господарям житла варто уважно роздивитися: чи немає в їхньому будинку предметів, що суперечать святиням.
            ВИПАДОК,ОПИСАНИЙ У СТАРОДАВНЬОМУ ПАТЕРИКУ : 

У Стародавньому Патерику описується випадок, який стався з одним відлюдником. Кілька разів, під час молитви Божій Матері, ченцю повторювалося чудне бачення. Пресвята Владичиця стояла на порозі його келії, але, постоявши мить, відходила і зникала. Засмучений чернець звернувся до Богоматері: «Володарка, чому ж Ти ніяк не хочеш увійти в мою оселю?» У відповідь він почув: «Як я можу увійти туди, де знаходиться мій ворог». Після деяких роздумів відлюдник згадав, що серед його книг знаходиться книга з працями якогось єретика. В ту ж мить чернець виніс книгу з келії. Цей випадок показує всім православним християнам на те, що потрібно намагатися ставитися до православної естетики, а разом з нею і до внутрішнього змісту свого будинку, з увагою і благочестям.

Комментариев нет

Залишити повідомлення

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Напишіть нам

Зараз ми не на зв'язку. Але ви можете відправити нам повідомлення, або задати питання по електронній пошті, і ми зв'яжемося з вами.

Відправлення

Церква Святого Миколая в ж / м "Бортничі" Дарницького району у м. Києві.

Copyright © 2016-2018 Всі права захищені.

Сайт створено з благословення настоятеля храму протоієрея Віталія Матіящука.

При повному або частковому використанні матеріалів сайту, посилання на джерело: http://cerkvasm.kiev.ua обов'язкове.

Log in with your credentials

Forgot your details?