" А вам, хто слухає, Я кажу: Любіть своїх ворогів, добро робіть тим, хто ненавидить вас. Благословляйте тих, хто вас проклинає, і моліться за тих, хто кривду вам чинить". (Лк.6.27) ... ... "Полюби Господа Бога твого всім серцем твоїм, і всією душею твоєю, і всією думкою твоєю. Це є перша і найбільша заповідь. Друга ж подібна до неї: люби ближнього твого, як самого себе. На цих двох заповідях утверджується весь Закон і Пророки" (Мф 22, 37-40)

ГРІХ, ЯКИЙ НЕ БУДЕ ПРОЩЕНИЙ

Слава Ісусу Христу, дорогі брати і сестри !

Зараз у нас піст, а в цей час особливо активуються сатана і його біси.Тому сьогодні поговоримо про страшний гріх, до якого ця нечисть спонукає.    У відношенні до самогубства ми знаходимося в жахливому становищі тих, кому Спаситель сповіщає горе за те, що через нього  спокуси входять у світ, кому, за Його словами, краще було б, якщо б повісити на шию млинове жорно і втопити в безодні морській. Господь Бог, з гори Синаю грізно який сповістив заповідь “Не вбивай” (Вих. 20:13), може поблажливо або схвально ставитися до самогубства? Так не буде! В цій заповіді забороняється стільки ж вбивство іншої людини, як і самого себе, в ній саме забороняється вбивство людини взагалі, будь це стороння для нас людина, або ти сам. Якби тут йшлося тільки про вбивство іншого, близького, то, без сумніву, і було б додано: не убий ближнього твого, подібно до того як у дев’ятій заповіді сказано: Не намовляй неправдиве свідчення на ближнього твого (Вих. 20:16). Так як цього не додано до шостої заповіді , то в ній справедливо бачити заборону всякого вбивства, в тому числі і самогубства. Багато злочинів здійснюють у своєму житті люди, але з усіх цих злочинів чи не найстрашніше, чи не найважче, це навмисне позбавлення себе життя чи самогубство. Самогубство відбувається з різних причин. Один, наприклад, з якоїсь нагоди позбувся всього свого майна або втратив велику суму грошей. Важко стало в нього на душі від великої втрати, розпач охопив ним, він не виніс душевної тяжкості і повісився. Інший таємно зробив яке-небудь ганебне діло. Воно виявилося і всі почали знущатися над ним. Життя не стало людині від насмішок і докорів, нестерпним здалося йому життя, він пішов і кинувся у річку. Інший позбувся близької і коханої людини. Туга за померлим з’їла , він залишився в живих і життя йому стала не в життя, взяв він та й отруївся. І багато, багато буває причин, по яких люди позбавляють себе життя. А в даний час часто бувають такі випадки, коли люди (особливо молодь) кінчають життя самогубством, можна сказати, майже без всякої видимої поважної причини. Такі люди у своїх передсмертних записках пишуть, що «їм набридло життя», що «нема як стало жити», що «немає мети, немає сенсу в житті» тощо.
Тут сам собою виникає питання – яким чином людина може дійти до самогубства? Як у нього може з’явитися думка про такий страшний злочин? Адже хоча у людини і можуть бути різні важкі і сумні обставини кшталт вищезгаданих, але адже він створений Богом з любов’ю до життя, з любов’ю до самого себе. За словами апостола Павла ніхто ніколи не мав ненависті до своєї плоті, а годує і гріє її (Еф. 5:29), і раптом замість цього людина є ненависником самого себе, не виносить свого життя і кінчає самогубством.
На це потрібно сказати наступне. Причини до самогубства, про яких було сказано вище, тільки видимі, це зовнішній привід, і подібні причини можуть бути і бувають у кожної людини. У кожної людини буває горе і навіть горе велике, однак не у всіх є думка про самогубство і не всі доходять до нього. Стало бути, причина самогубства інша, саме – страшна невидима сила, яка при відомих випадках напирає на людину і якою він дуже часто внаслідок свого нещасного стану (про нього буде сказано нижче) не може опиратися. Страшна сила ця – споконвічний ворог людський дух темряви, дух злоби, диявол. В нинішній час багато хто, мабуть, не вірять в існування диявола. Деякі кажуть: «в Бога я вірю, що Бог існує; визнаю я і Ісуса Христа, а диявола немає… На що він потрібен?..» Але хто відкидає існування диявола, той повинен відкинути існування і Самого Ісуса Христа, як Боголюдину, бо Христос сходив на землю потім, щоб перемогти диявола і звільнити рід людський від його влади. Крім того, під час Свого земного життя Ісус Христос виганяв бісів (з людей), розмовляв з ними, як з особистими істотами, що увійшли до людей, і так далі. Так, якщо хто уважніше вдивиться в людське життя, він побачить, що диявол як у всі часи, так і тепер, в наш час, проявляє себе в ньому безсумнівно. Диявол-то і є головний винуватець як думки про самогубство, так і самого самогубства. Він був душогуб споконвіку (Ін. 8:44), – сказав про нього Ісус Христос, – він спокусив на гріх наших прародичів Адама і Єву, вселивши їм думку ослухатися Господа і скуштувати плодів так званого дерева пізнання добра і зла, яке знаходилося в раю,  чим привів їх до втрати райського блаженства. Він і після падіння перших людей вів весь рід людський до погибелі до появи на світ нашого Спасителя. І тепер постійно прагне своїми спокусами погубити кожної людини. Його заповітне бажання, його задоволення і радість, це – загибель людини, до чого він спрямовує всі свої старання, всі свої сили і всякі вишукує способи. За словами апостола Петра диявол ходить, як рикаючий лев, шукаючи, кою поглинути (1Пет. 5:8). І як тільки з’являться сприятливі до того обставини з боку людини, він зараз же наближається до неї і вселяє їй всякі згубні думки, які в кінці всього можуть привести-і часто приводять його до погибелі. Внутрішній голос тоді починає говорити людині, що ніякого Бога в дійсності немає, а тому не потрібно ніякої молитви, що життя не має сенсу і ніякої мети, що зі смертю людини все закінчується і тому – все одно, як не скінчити своє життя і інше і інше.
Один чоловік розповідав про себе наступне. Одного разу, лягаючи спати, я почав молитися Богу. Раптом у мене з’явилася зла думка, – якийсь внутрішній голос став говорити мені: «Не проси, не треба»; але інший голос навпроти сказав: «Стій і молись». Далі, перший внутрішній голос продовжував говорити мені: «Що молитися? адже немає Бога, – кому ж ти молишся, хто тебе почує? Люди надані самим собі, – ніхто їм не допомагає і ніхто їх не чує; ось і ти повинен загинути». І раптом на душі в мене стало нестерпно важко, становище моє мені стало здаватися  безнадійним, навіть жахливим і я хотів було вже кинути молитву, але інший голос продовжував наполягати на своєму і говорити: «Стій і молись». В такому стані я був трохи часу, але потім, зібравшись з духом, раптом сказав: «Вірую, Господи, допоможи моєму невірству», і лише встиг я промовити це, як сльози рясно бризнули з очей моїх, я впав на коліна і отримав якийсь невимовно-радісний, блаженний настрій.
Так діє диявол по відношенню до людей, вселяючи в душу їх внутрішній розлад, який нерідко призводить їх до самогубства, а разом з тим і до вічної загибелі. Але іноді диявол діє і намагається вкласти в душу людини згубні думки не тільки духовним способом, незримим і недоступним для очей і слуху людського, а зовнішнім способом. Нерідко він кличе людину до загибелі людським голосом, ясним, чутним для людського слуху, отже, діє на людину по-людськи. Тут вже ясно відкривається його участь у справі людського самогубства. Одним словом, так буває  з людьми, цілком відданими мирській суєті, цілком поглинені одним тільки земним. Так як у таких людей всі духовні здібності цілком спрямовані до одного тільки низменного, то душа їх стає нездатною до всього високого, стає не здібною до спілкування зі своїм Творцем. Внаслідок цього рятує благодать Божа, яка витає поблизу кожної людини віддаляється від нього; відокремлюється від нього і ангел-охоронець. Ось тоді-то диявол і отримує до людини доступ і вишукує всякий підходящий випадок, всякий підходящий привід до того, щоб спочатку вселити людині думку про самогубство, а потім привести її  і до самого самогубства. Тому, людині якій виникло непереборне бажання покінчити з собою, потрібно наполегливо, старанно просити Господа Бога про допомогу, потрібно наполегливо, старанно просити Його, щоб Він повернув Свої дари, від яких людина свого часу відмовився: благодать Божу і ангела-хранителя. Чоловік повинен ходити в храм до служби Божої не раз і не два, як роблять це деякі, а постійно. Він повинен звернутися до пастиря Церкви і просити його молитов про себе, разом з тим вдатися до рятівних  Таїнств – Сповіді і Причастя, в яких подається людям благодать Божа очищення від усякої гріховної скверни і нечистоти. У випадку, навіть якщо і не допоможе (що, втім, трапляється рідко), то потрібно звернутися до особливих молитвенників Христової Православної Церкви, – кого вдасться знайти. І вже у них просити за себе молитов до Господа Бога. Господь Бог не відкине хто шукає і просить, – якщо не заради молитов його самого, заради молитов Святої Церкви, заради молитов пастирів і молитовників Господь позбавить його від самогубства. Туга людини, тяжкість душевна, відчай пропадуть самі собою, в душі його запанують мир та спокій. Замість туги і тяжкості, замість відчаю настане радісний, блаженний стан, і людина сама буде дивуватися тому, як він міг дійти до думки про самогубство, буде здригатися навіть душею, як він смів і подумати про такий великий гріх. Милість Божа безмежна, потрібно тільки не сумувати і не впадати у відчай, потрібно звертатися тільки до Подателя всіх благ, Господа Бога.

Комментариев нет

Залишити повідомлення

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Напишіть нам

Зараз ми не на зв'язку. Але ви можете відправити нам повідомлення, або задати питання по електронній пошті, і ми зв'яжемося з вами.

Відправлення

Церква Святого Миколая в ж / м "Бортничі" Дарницького району у м. Києві.

Copyright © 2016-2018 Всі права захищені.

Сайт створено з благословення настоятеля храму протоієрея Віталія Матіящука.

При повному або частковому використанні матеріалів сайту, посилання на джерело: http://cerkvasm.kiev.ua обов'язкове.

Log in with your credentials

Forgot your details?