" А вам, хто слухає, Я кажу: Любіть своїх ворогів, добро робіть тим, хто ненавидить вас. Благословляйте тих, хто вас проклинає, і моліться за тих, хто кривду вам чинить". (Лк.6.27) ... ... "Полюби Господа Бога твого всім серцем твоїм, і всією душею твоєю, і всією думкою твоєю. Це є перша і найбільша заповідь. Друга ж подібна до неї: люби ближнього твого, як самого себе. На цих двох заповідях утверджується весь Закон і Пророки" (Мф 22, 37-40)

Для чого необхідний піст

Добрий день, дорогі наші відвідувачі сайту парафії Святого Миколая в Бортничах!

Успенський піст продовжує свій швидкоплинний хід. Посту повинна дотримуватися кожна людина, що називає себе православним християнином.

Так для чого ж потрібен піст і чому його так необхідно дотримуватися?

На це питання відповідає протоієрей:

«Виконання людиною заповідей та церковних настанов, звичайно, не може додати Богу ніяких  благ або честі. Це язичники були впевнені, що боги харчуються димом жертв вівтарів, вони щиро вважали, що з припиненням шанування боги гинуть. Небезпеку загибелі своїх богів жреці побачили колись у християнстві, яке тільки зароджувалось.

В часи гонінь на християн, перших трьох століть після Різдва Христового, їх не звинувачували в тому, що вони вірять в Христа, як в Бога, а в тому, що забороняється поклонятися іншим богам.

Для нашої ж свідомості очевидно, що Бог існує незалежно від того, вірять в Нього люди чи ні, чи живуть за Його заповідями, або як вийде.

Кому ж тоді потрібен піст і виконання інших церковних приписів?

Безумовно – це потрібно саме нам, людям. Богу не все одно, як ми живемо, бо Він до нас небайдужий. Він любить кожного з нас настільки, що у свій час прийняв смерть заради нашого блага, а отже, Він не може бути до нас байдужий. Тому, всі заповіді, а слідом за ними всі церковні приписи, мають своєю метою виключно благо людини.

У чому благо і користь посту?

У тому, що він дає нам можливість розвинути свою волю. Піст – це спосіб її зміцнення, тренувальна вправа. Якщо ти в малому – в їжі – не можеш переступити через своє «хочеться», то чи зможеш ти в життя, у важливих питаннях, переступати через «не хочу»?

А чи зможе підняти гирю той, хто не зміг підняти гантелі? Очевидно, немає. Отже, потрібні тренування з гантелями. Сила волі, як і м’язова сила, потребує тренуваннях.

Кожній людині в житті для досягнення своїх цілей часто доводиться вибирати між «хочеться» і «треба», тому тренування сили волі ніколи не буває зайвим.

Шлях до Бога теж лежить через подолання своїх «хотілок», тому піст може допомогти людині стати найближче до Бога. Крім того, піст допомагає нам відчути себе відповідальними людьми. Це намагання та бажання поставити в собі більш важливе, духовне – на належне місце – над фізіологічним, тваринам.

Адже не секрет, що часто наше ставлення до Бога будується на залишковому принципі. Спочатку ми дбаємо про тіло, а потім, якщо залишиться час, сили і бажання – про душу.

Але це ж ненормально! Пост як раз дає нам можливість спробувати виправити цю аномалію і поставити все на свої місця. Спочатку душа, а вже потім тіло».

<<<  Головна                             Піст, пісні страви, рецепти в піст >>>

Комментариев нет

Залишити повідомлення

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Напишіть нам

Зараз ми не на зв'язку. Але ви можете відправити нам повідомлення, або задати питання по електронній пошті, і ми зв'яжемося з вами.

Відправлення

Церква Святого Миколая в ж / м "Бортничі" Дарницького району у м. Києві.

Copyright © 2016-2018 Всі права захищені.

Сайт створено з благословення настоятеля храму протоієрея Віталія Матіящука.

При повному або частковому використанні матеріалів сайту, посилання на джерело: http://cerkvasm.kiev.ua обов'язкове.

Log in with your credentials

Forgot your details?