" А вам, хто слухає, Я кажу: Любіть своїх ворогів, добро робіть тим, хто ненавидить вас. Благословляйте тих, хто вас проклинає, і моліться за тих, хто кривду вам чинить". (Лк.6.27) ... ... "Полюби Господа Бога твого всім серцем твоїм, і всією душею твоєю, і всією думкою твоєю. Це є перша і найбільша заповідь. Друга ж подібна до неї: люби ближнього твого, як самого себе. На цих двох заповідях утверджується весь Закон і Пророки" (Мф 22, 37-40)

Для чого ми молимося?

Мир Вам, дорогі відвідувачі православного сайту парафії Святого Миколая в Бортничах!

 

  • Багато хто може задаватися питанням: навіщо треба молитися, якщо Бог і без того знає, що нам потрібно, а що – ні?
  • Може, Він і без молитви все, що потрібно, нам подає?
  • Про які речі молитися просто необхідно?
  • До чого не можна зводити розуміння молитви? І що таке – молитва до Бога?

 

На ці питання відповідає протоієрей:

 

«Питання містить вірну думку. Бог дійсно подає все, що нам у цьому житті необхідно, причому незалежно від наших переконань (віри або безбожництва) і незалежно від нашого морального стану (праведності чи гріховності). Ще Христос говорив про це: «Він велить сонцю Своєму сходити над злими і добрими і посилає дощ на праведних і неправедних» (Мф.5,45).

 

Але є речі, які неможливо просто вручити людині. Треба, щоб сама людина їх прийняла. Дивно, але Бог рахується з волею людини і чекає, поки та визначитися, чи потрібно їй що-небудь, чи ні. Молитва, в даному випадку – це спосіб нашого самовизначення, а також обов’язкова умова, без якої Бог Сам Себе обмежує у Своєму бажанні дарувати нам ті чи інші блага.

 

Цікаво, що такий внутрішній стан душі, коли людина відмовляється що-небудь у Бога просити, може бути похвальним, якщо заснований на повній довірі Богу, Його Промислу. Дійсно, Бог знає, що нам потрібно, перш нашого прохання, і якщо це нам корисно, то дасть, ну, а якщо ні – значить ні, і слава Богу. Нехай буде воля Твоя Господи, а не моя.

 

Але і тут є застереження. Прощення гріхів, спасіння душі і дарування Царства Небесного – це якраз ті речі, вручення яких Бог співвідность з нашим бажанням; про них молитися необхідно.

 

Крім того, не можна зводити розуміння молитви лише до випрошування благ.

 

А славослов’я, а подячні молитви? Їх не скасуєш за непотрібністю, бо кожна мить нашого життя – це привід для подяки Богові.

 

Про повну довіру до Бога я згадав, але набагато частіше непотрібність молитви вселяють людині інші спонукання. Відмова від молитовного прохання може спиратися на впевненість в його марності: мовляв, Бог наперед визначив кожному його життєвий шлях, і людина тут нічого вдіяти не може, молитви будуть звучати даремно, все одно Бог зробить по-своєму.

 

Як Святе Письмо і історія Церкви, так і просто життя віруючих людей спростовує це. Приклади того, як Бог змінював Свої наміри в силу людського прохання – незліченні. Випадки відповіді на молитву, аж до вчинення чудес – були, є і будуть.

 

Молитва – це спосіб Церкви та кожної віруючої людини, впливати на реальність, і змінювати її. Визнати це набагато простіше, ніж пояснити всі збігами. Або взагалі пояснити як-небудь інакше.

 

Так, думка про всемогутність Бога якось не співвідноситься з тим, що Він підкоряється волі людини, вираженій в молитві. Але так буває. Більше того, Бог провокує нас на вживання Його могутності в особистих цілях: «Просіть – і дасться вам» – це Його слова. Так будемо просити, незважаючи на незбагненність механізму дії молитви».

 

<<< Головна                                                                    Питання священнику >>>

Комментариев нет

Залишити повідомлення

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Напишіть нам

Зараз ми не на зв'язку. Але ви можете відправити нам повідомлення, або задати питання по електронній пошті, і ми зв'яжемося з вами.

Відправлення

Церква Святого Миколая в ж / м "Бортничі" Дарницького району у м. Києві.

Copyright © 2016-2018 Всі права захищені.

Сайт створено з благословення настоятеля храму протоієрея Віталія Матіящука.

При повному або частковому використанні матеріалів сайту, посилання на джерело: http://cerkvasm.kiev.ua обов'язкове.

Log in with your credentials

Forgot your details?