" А вам, хто слухає, Я кажу: Любіть своїх ворогів, добро робіть тим, хто ненавидить вас. Благословляйте тих, хто вас проклинає, і моліться за тих, хто кривду вам чинить". (Лк.6.27) ... ... "Полюби Господа Бога твого всім серцем твоїм, і всією душею твоєю, і всією думкою твоєю. Це є перша і найбільша заповідь. Друга ж подібна до неї: люби ближнього твого, як самого себе. На цих двох заповідях утверджується весь Закон і Пророки" (Мф 22, 37-40)

Для чего нужно молиться утром и вечером?

Добрий день, дорогі наші відвідувачі сайту Святого Миколая в Бортничах!

  • Чому потрібно молитися вранці і ввечері?
  • Навіщо вичитувати ранкове і вечірнє молитовне правило – з довгими, молитвами?
  • Невже не можна говорити з Богом своїми словами і молитися коротко?

На ці питання відповідає протоієрей :

«У православній богословській літературі, Церква часто порівнюють з організмом. У Церкві, як і в тілі людини, все продумано, спрямовано до певної мети; кожен орган має своє призначення, немає нічого зайвого, чужого, все органічно. І всі настанови і правила в Церкві носять не нав’язаний ззовні, а дуже природний характер. Це стосується і молитви вранці і ввечері.

Ранок та вечір – це той час, коли ми неодмінно спілкуємося з оточуючими нас людьми. «Добрий ранок» і «добраніч» ми завжди побажаємо людині, навіть якщо, в цілому, до нього байдужі. Це природно.

У кожного з нас є совість, і якщо її запитати: «чи можна ставитися до Бога гірше, ніж до людей?» – вона відповість: «Ні. Це недобре і незручно якось».

Тому, раз ми спілкуємося з людьми, то повинні спілкуватися і з Богом. Вранці людям – привітання, Богу – молитва, увечері – аналогічно. Все дуже природно.

Хто з нас може сказати, що він – майстер молитви, ас, досяг у цій справі досконалості? Ніхто (божевільних і зверхників не рахуємо). А про святих, які силою молитви творили явні дива, аж до повернення життя померлим, виявляють не меншу силу молитви і зараз, після своєї смерті, це можна сказати з упевненістю.

Ми ж на протязі всього нашого життя лише тільки вчимося, намагаємося наблизитися до тієї якості молитви, якою володіли святі люди.

Отже, святих можна порівняти з талановитим майстром, а нас – з його учнями. Як відбувається процес навчання, наприклад, у живописі? День у день учень займається якоюсь жахливо нудною справою – малює кубики і трикутники, накладає тіні, будує перспективу і повторює ці вправи незліченну кількість разів. Важко, нудно, часто незрозуміло, але саме так зростає майстерність.

Щось подібне відбувається і в молитві. З дня на день, читаючи молитви, складені святими людьми, ми поступово вчимося молитовній справі. Повірте, не одну сотню разів можна читати молитву, зовсім не помічаючи якоїсь думки в ній. А потім раптом ця думка відкривається.

Подібні відкриття збагачують людину, але вони можливі тільки в результаті важкої, нудної, іноді незрозумілої справи, постійного читання церковних молитов. Дорости до рівня думки святого людини – ось мета такого читання.

Все це не означає, що не можна молитися своїми словами. Ніхто цього не забороняє, це можна, а іноді просто потрібно це робити, якщо виникає така потреба.

В той же час варто сказати, що небезпечно молитися виключно і тільки по-своєму. Завжди потрібен орієнтир. Адже навіть самий вправний моряк звіряє свої дії з приладами, з маяком. Таким маяком і є церковне молитовне правило. Воно тому і називається правилом, що з ним звіряють рівень та якість своєї молитви: а чи просили це святі у Бога? А чи так до Нього зверталися?

Якщо серйозно ставитися до церковного молитовного правила, намагатися вкладати в свої молитви увагу, почуття і серце, то дуже скоро людина освоюється в церковному молитовному просторі. Тоді слова церковних молитов стають своїми, особистими. Тоді можна вже не вибирати, молитися по-своєму або за церковним правилам: те й інше об’єднуються.

Про тривалості молитов.

Звичайно, весь сенс наших звернень до Бога можна звести до декількох слів: «Господи, помилуй»; «Слава Тобі, Боже»; «Подай, Господи».

Тобто, виходить що це сказав – і вільний. Так виходить?

Ні, не так. Час, який ми віддаємо молитві, – це наша жертва Богові. Тому, не можна зводити молитву до справи однієї-двох хвилин. Час – це, до речі, дуже хороший показник віри людини. Досить порівняти: скільки часу людина витрачає на молитву, а скільки, скажімо, телевізор, і відразу ясно, що в житті людини важливіше, кому він більш старанно  служить».

<<< Головна                        Як правильно молитися >>>

Питання священику >>>

Комментариев нет

Залишити повідомлення

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Напишіть нам

Зараз ми не на зв'язку. Але ви можете відправити нам повідомлення, або задати питання по електронній пошті, і ми зв'яжемося з вами.

Відправлення

Церква Святого Миколая в ж / м "Бортничі" Дарницького району у м. Києві.

Copyright © 2016-2018 Всі права захищені.

Сайт створено з благословення настоятеля храму протоієрея Віталія Матіящука.

При повному або частковому використанні матеріалів сайту, посилання на джерело: http://cerkvasm.kiev.ua обов'язкове.

Log in with your credentials

Forgot your details?