" А вам, хто слухає, Я кажу: Любіть своїх ворогів, добро робіть тим, хто ненавидить вас. Благословляйте тих, хто вас проклинає, і моліться за тих, хто кривду вам чинить". (Лк.6.27) ... ... "Полюби Господа Бога твого всім серцем твоїм, і всією душею твоєю, і всією думкою твоєю. Це є перша і найбільша заповідь. Друга ж подібна до неї: люби ближнього твого, як самого себе. На цих двох заповідях утверджується весь Закон і Пророки" (Мф 22, 37-40)

Діти в Божому храмі. Збірка “Дитина часто хворіє – чому і що робити?” ч. 14

diti-v-xramiПоведінка дітей в храмі може багато про що сказати батькам. Як правило, дітям у храмі дуже радісно. Та благодать, яку Господь дарує нам усім, ними відчувається зовсім особливо. Заповіді блаженств говорять: «Блаженні чисті серцем, бо вони побачать Бога». А дітлахи чисті серцем, і своїм серцем вони особливо відчувають Божу благодать.

Зазвичай дітлахи в храмі все роблять надзвичайно радісно, вони із завмиранням серця ставлять свічки, із задоволенням дивляться за підсвічником, протирають його.

Якщо вік дозволяє відстояти літургію, то вони і стоять особливо, з особливою увагою, а в деякі моменти з найбільшим трепетом, особливо діти восьми-десяти років, якщо батьківською чуйністю до дитячої душі, батьківською мудрістю, чуждою насильства і зайвої повчальності вони привчені, підготовлені до храму.

Маленькі діти іноді плачуть в храмі, дуже вередують. Ви приводите свого малюка в храм, а він з якоїсь причини намагається скоріше піти, втекти з нього … . З чим це пов’язано? Мені відповісти на це питання складно, тому що, в даному випадку, треба обов’язково звернутися до духівника, священика.

Хочу розповісти вам кілька випадків, які Господь сподобив побачити в храмі.

Перший випадок – на все життя запам’яталося причастя зовсім маленької дівчинки (близько чотирьох місяців) … Йшла патріарша служба, і мама з немовлям стояла недалеко від кафедри. Крихітка спала в колясці. Уже закінчувалася літургія оголошених, дівчинка трохи заворушилася, мама намагалася дати їй пустишку, покачати коляску, але нічого не допомагало.

Буквально вже перед початком «Херувимської» дівчинка почала покрикувати, і мама, передчуваючи, що може початися голосний плач, взяла її на руки. Дівчинка тут же вщухла і всю Літургію аж до Причастя була абсолютно спокійна. Більш того, коли я звернула увагу на немовлятко, то побачила на обличчі вираз невимовного блаженства, якоїсь незвичайної радості і одночасно уваги, з якими ця крихітка спостерігала, слухала, те, що відбувається в храмі. Причастивши доньку Крові і Тіла Христового, мама повернулася на своє місце і поклала її в коляску.

Літургія тривала, і дівчинка знову запротестувала. Вона почала вередувати, плакати, мама спробувала її заспокоїти сумішшю з пляшечки, але це не допомогло. І тільки тоді, коли мама взяла її на руки, вона, оглянувши все навколо, що відбувається, тут же блаженно заснула.

 

Те, як дітки причащаються, може сказати дуже багато про що. Розповім ще один пам’ятний випадок.

 

У парафіяльному храмі закінчувалася Літургія. Ось-ось вийде священик із Царських воріт і виголосить слова, що закликають підійти до Святої Чаші: «Зі страхом Божим і вірою приступіть …» …

Дітки цього самого страху Божого навчають нас, дорослих. Пригадується обличчя дівчинки років чотирьох-п’яти, яка підійшла до амвону схрестивши ручки на грудях, і дуже зосереджено стояла, чекаючи Причастя … Що в цей момент відбувалося в її голівці, Єдиному Богу відомо. Але це внутрішнє зосередження, незважаючи на те, що поруч стояли доросліші дітки, які крутилися, розмовляли, звернуло на себе увагу. Вона стояла біля амвону, поки читали молитви до Святого Причастя. Відкрилися Царські Ворота. Дівчинка зробила земний уклін і все з тим же зосередженням вислухала все те, що вимовив з амвона священик. Після Причастя з цією ж внутрішньою дивовижною зібраністю та серйозністю вона пішла далі – на «запивку».

 

Не так часто таке ставлення дітей до таїнства, таку побожну зосередженість зустрінеш в храмі. Це дуже багато чому вчить, в тому числі, і нас, дорослих.

Комментариев нет

Залишити повідомлення

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Напишіть нам

Зараз ми не на зв'язку. Але ви можете відправити нам повідомлення, або задати питання по електронній пошті, і ми зв'яжемося з вами.

Відправлення

Церква Святого Миколая в ж / м "Бортничі" Дарницького району у м. Києві.

Copyright © 2016-2018 Всі права захищені.

Сайт створено з благословення настоятеля храму протоієрея Віталія Матіящука.

При повному або частковому використанні матеріалів сайту, посилання на джерело: http://cerkvasm.kiev.ua обов'язкове.

Log in with your credentials

Forgot your details?