" А вам, хто слухає, Я кажу: Любіть своїх ворогів, добро робіть тим, хто ненавидить вас. Благословляйте тих, хто вас проклинає, і моліться за тих, хто кривду вам чинить". (Лк.6.27) ... ... "Полюби Господа Бога твого всім серцем твоїм, і всією душею твоєю, і всією думкою твоєю. Це є перша і найбільша заповідь. Друга ж подібна до неї: люби ближнього твого, як самого себе. На цих двох заповідях утверджується весь Закон і Пророки" (Мф 22, 37-40)

ДЕНЬ ПАМ”ЯТІ СВЯТИХ АПОСТОЛІВ ПЕТРА І ПАВЛА

Картинки по запросу ікона Петро і павло

Слава Ісусу Христу, дорогі брати і сестри. Ось і підходить до кінця Петрівський піст, який розпочався 24 червня в 2019 році, який готував християн до цього дня. Найчастіше в Церкві святами стають події, які в мирському розумінні скоріше трагічні, а не радісні (наприклад, усікновення голови Іоанна Предтечі). Ось і сьогодні той день, коли, за переказами, головні християнські апостоли, «учителі серед учителів», Петро і Павло були страчені в Римі.

Петро і Павло – два стовпи віри – два діаметрально протилежних характери: натхненний простак і несамовитий оратор – приходять до єдиного закінчення свого земного шляху.

Петро спочатку називався Симоном, ім’я Кифа (Петро) – єврейське слово, що означає «скеля, камінь», було дано йому самим Христом. Петро був старшим братом апостола Андрія Первозванного.

Не обтяжений освітою або вченістю Петро був дуже простою і щирою людиною, його спосіб мислення дуже живий, в характері – гарячність. Для нього була характерна мова, що спонукає до негайних дій. Петро стає учасником багатьох подій, описаних в Євангелії. Саме його тещу зцілив Христос – і це було одне з перших чудес. Петро брав участь в чудовому лові риби, коли, після довгих безрезультатних спроб піймати хоч що-небудь, по слову Христа, сіті рибалок наповнилися рибою настільки, що стали рватися під вагою улову. В той момент Петро вперше визнав у Христі Господа, жахнувся і в священному, побожному страху став благати Христа: «Вийди від мене, бо я грішна людина».

Апостол Петро разом з Іоанном та Яковом були свідками Преображення Христа на горі Фавор і через деякий час – його страждань в Гефсиманському саду. Там запалом Петро відсік вухо одному зі стражників, що прийшли схопити Христа. Петро щиро запевняв Христа, що ніколи не зречеться Нього. І відрікся через кілька годин. А потім до нього приходить усвідомлення скоєного, каяття й гіркі сльози.

Петра називають Апостолом надії християнської. Адже він знаходить в собі силу визнати свою зраду і скрушно плакати про свою, настільки знайому всім нам, слабкість. І після покаяння саме його Господь тричі затверджує в апостольському званні словами – «Паси вівці мої».

Апостол Петро перший сприяв поширенню і утверженню Церкви Христової після зішестя Святого Духа, вимовивши сильну промову перед народом в день п’ятидесятниці і привернувши 3000 душ до Христа. Через деякий час, зціливши кульгавого від народження, він другою проповіддю обернув до віри ще 5000 іудеїв. Духовна сила, що виходила від апостола Петра була настільки сильна, що навіть тінь його, осіняючи лежачих на вулиці хворих, зцілювала їх (Діян. 5, 15). Книга Діянь з 1 глави по 12 розповідає про його апостольську діяльність.

Павло, за нашими поняттями, – абсолютно протилежний Петру: син багатих і знатних батьків, римський громадянин, учень відомого іудейського законоучителя Гамалиїла, «книжник і фарисей».
Господь, який побачив в ньому «сосуд обраний Собі», на шляху в Дамаск чудесним чином закликав його до апостольського служіння.
Привернення Павла відбулося на 30-му році життя, після цього – ще 30 років апостольського служіння. Переживши особисту зустріч з Христом, Павло свідчить про нього перед народами. Він робить кілька місіонерських подорожей і проповідує в Аравії, Сирії, Палестині, на Кіпрі, в Антіохії, в Афінах і багатьох інших містах. Усюди творить чудеса і … терпить гоніння. Він заклав багато помісних Церков, до них він і звертає свої знамениті послання.

Апостол Павло, як і апостол Петро, ​​багато потрудився в поширенні Христової віри і справедливо відзначається разом з ним «стовпом» Церкви Христової і первоверховним апостолом. Вони обидва мученицьки померли в Римі  при імператорі Нерона, і їх пам’ять святкується в один день.

Комментариев нет

Залишити повідомлення

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Напишіть нам

Зараз ми не на зв'язку. Але ви можете відправити нам повідомлення, або задати питання по електронній пошті, і ми зв'яжемося з вами.

Відправлення

Церква Святого Миколая в ж / м "Бортничі" Дарницького району у м. Києві.

Copyright © 2016-2018 Всі права захищені.

Сайт створено з благословення настоятеля храму протоієрея Віталія Матіящука.

При повному або частковому використанні матеріалів сайту, посилання на джерело: http://cerkvasm.kiev.ua обов'язкове.

Log in with your credentials

Forgot your details?