" А вам, хто слухає, Я кажу: Любіть своїх ворогів, добро робіть тим, хто ненавидить вас. Благословляйте тих, хто вас проклинає, і моліться за тих, хто кривду вам чинить". (Лк.6.27) ... ... "Полюби Господа Бога твого всім серцем твоїм, і всією душею твоєю, і всією думкою твоєю. Це є перша і найбільша заповідь. Друга ж подібна до неї: люби ближнього твого, як самого себе. На цих двох заповідях утверджується весь Закон і Пророки" (Мф 22, 37-40)

Де знаходиться Царство Боже

Слава Ісусу Христу, дорогі наші читачі !
Сьогодні у нас цікава тема.

Так, з самого початку Своєї проповіді Господь наш Ісус Христос перше місце відводить Царству Небесному: покайтеся, бо наблизилось Царство Небесне (Мт.3:2). Досягти вічного блаженства в ньому — кінцева мета нашого життя.

Слово царство (євр. малхут ; грец. басилейа ) в біблійних книгах має два значення: «правління царя» і «територія, підвладна цареві». Євангеліст Матфій 32 рази вживає вираз Царство Небесне і 5 разів Царство Боже (6:33; 12:28; 19:24; 21:31, 43). У євангелістів Марка, Луки та Іоанна — тільки Царство Боже. Порівняння паралельних місць переконує, що вирази ці синонімічні. Царство Боже представляє собою абсолютну владу (панування) Бога над видимим і невидимим світом: Господь на небесах поставив престол Свій, і царство Його усім володіє (Пс.102:19). Деякі місця священних книг показують, що поняття Царство Боже має ще один сенс: панування (влада) Господа Бога, Якому ми себе з власної волі підкоряємо і Якому добровільно і з радістю служимо. При такому розумінні відкривається нам сенс прохання молитви Отче наш: нехай прийде Царство Твоє; нехай буде воля Твоя і на землі, як на небі (Мт.6:10).

Боже Царство тільки тоді для кожного з нас вже в земному житті стає реальним, коли ми прагнемо виконати волю Господа. Якщо ж люди живуть свавільно і працюють у  гріху, то реально для них лише царство диявола. Тільки тоді, коли Господь позбавляє сатану влади над нами (якщо ми свідомо прагнемо до цього), ми знову опиняємося у невидимих, але реальних, воріт Царства Божого. Де перебуває Христос, там і настає Його Царство, яке не від світу цього (Ін.18:36). Це найголовніший пункт розбіжності між Ісусом Христом і іудейськими вождями, які очікували в особі Месії земного царя. Вони думали, що він потопче і скасує всі тодішні царства на землі, складе зі всього роду людського єдину державу, в якій юдеї повинні зайняти перше місце. На такі очікування, безсумнівно, Ісус Христос відповів: Моє Царство не від цього світу; якби цього світу було Моє Царство, то служелі мої воювали б, щоб не виданий був Я юдеям; але тепер Моє Царство не звідси (Ін.18:36).

Під час Свого земного служіння Спаситель поступово розкриває таємниці Царства. Побачити його може тільки той, хто народиться згори від Духа (Ів 3:1-8). Воно не є приналежністю тільки юдеїв: багато-хто прийде від сходу та заходу, і засядуть з Авраамом, Ісааком і Яковом у Царстві Небесному (Мф.8:11). Всі віруючі в Ісуса Христа отримують його в дар, відповівши на заклик Господа (1Фесс.2:12): Я заповідаю вам, як заповів Мені Отець Мій, Царство (Лк.22:29). Воно зростає подібне до зерна гірчичного (Мф.13:31) і подібно заквасці змінює життя (Мт.13:33). Для віруючих в Євангеліє і покаявшихся Царство Боже проявляється вже в сьогоденні, але в усій повноті прийде в майбутньому. Коли ж здійсняться терміни і буде Друге пришестя Господа нашого Ісуса Христа, Царство Боже встановиться в силі і славі: І сьомий Ангел затрубив, і пролунали на небі гучні голоси, глаголючи: царство світу стало [царством] Господа нашого і Христа Його, і він зацарює на вічні віки (Откр. .11:15).

Господь визначає життя і стан тих, хто увійде в Царство Небесне словом блаженство (Нагірна проповідь. — Мф.5:3-12). Царство Боже всередині вас (Лк.17:21). Грец. привід entos означає всередині, але з іменниками і займенниками множини може бути зрозумілий як(серед) . У сучасних дослідників зустрічається спроба висловлювати даний вірш словами посеред вас (див. Євангеліє від Луки. Коментар до грецького тексту, М.,2004, с. 196). Однак у святоотцівській екзегетиці, починаючи з Орігена, дане місце розуміється як вказівка на особливий благодатний духовний стан, який може здобути праведник. Це богословське розуміння повністю узгоджується з попереднім віршем: Як же спитали його фарисеї, коли прийде Царство Боже, відповідав їм: не прийде Царство Боже примітним чином (17:20). Преп. Іоанн Кассіан Римлянин пише: якщо царство Боже всередині нас перебуває, і це царство є праведність, мир і радість, то хто їх має, той, без сумніву, знаходиться в царстві Божому (Співбесіда перш. Гл. 13).

Святі вже тут долучаються до Царства благодаті. В бесідах з  преп. Серафимом Саровським говориться : «І коли я поглянув після цих слів в обличчя його, то напав на мене ще більший благоговійний жах. Уявіть собі в середині сонця, в самій блискучій яскравості його полуденних променів, обличчя людини, що розмовляє з вами. Ви, наприклад, бачите рух уст його та його очей, зміну в самих обрисах особи, відчуваєте, що хтось вас тримає руками за плечі, але не бачите не тільки рук, але ні самих себе, ні його самого, а тільки одне засліплююче світло, тягнетеся на кілька сажнів навкруги…» Як це досягається? За словами св. Серафима: Так у примноженні цього Духа Божого і полягає справжня мета нашого життя християнського, а молитва, чування, піст, милостиня і інші заради Христа робляться чесноти, суть тільки в  засобах до наживання Духа Божого.

Комментариев нет

Залишити повідомлення

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Напишіть нам

Зараз ми не на зв'язку. Але ви можете відправити нам повідомлення, або задати питання по електронній пошті, і ми зв'яжемося з вами.

Відправлення

Церква Святого Миколая в ж / м "Бортничі" Дарницького району у м. Києві.

Copyright © 2016-2018 Всі права захищені.

Сайт створено з благословення настоятеля храму протоієрея Віталія Матіящука.

При повному або частковому використанні матеріалів сайту, посилання на джерело: http://cerkvasm.kiev.ua обов'язкове.

Log in with your credentials

Forgot your details?