" А вам, хто слухає, Я кажу: Любіть своїх ворогів, добро робіть тим, хто ненавидить вас. Благословляйте тих, хто вас проклинає, і моліться за тих, хто кривду вам чинить". (Лк.6.27) ... ... "Полюби Господа Бога твого всім серцем твоїм, і всією душею твоєю, і всією думкою твоєю. Це є перша і найбільша заповідь. Друга ж подібна до неї: люби ближнього твого, як самого себе. На цих двох заповідях утверджується весь Закон і Пророки" (Мф 22, 37-40)

Cвято Воздвиження чесного животворящого Хреста Господня 27 версня

64546127_ico_crossСвятий Хрест – це одна з найбільших святинь та реліквій православної церкви, який дуже трепетно вшановує Церква.
Що значить Святий Хрест для людини, що можна в ньому побачити? По-перше це пам’ять про страждання та муки нашого Господа Ісуса Хреста, як добровільно віддав себе на муки, щоб своєю кров’ю відкупити наші з вами гріхи, які ми щоденно вчиняємо і часто навіть не задумуємося, що за все прийдеться відповідати перед Богом.
Святий хрест це застереження для нас з вами, це вказівка, як нам жити і про що треба дбати.
І якщо болото та гній це не для вас і ви хочете прожити своє життя достойно, якщо вам не байдуже і своє і інших людей життя, якщо для Вас страждання Хрестові не пустий звук і при погляді на картину розп’яття ви не можете залишатися байдужими, тоді в вашому серці вже є голос Ісуса, який зве нас за собою «хай зречеться самого себе і візьме хрест свій і піде Йому».

Cвято Воздвиження

27 вересня православна церка святкує чудове свято Воздвиження чесного животворящого Хреста Господня.
У цього свята своя історія і свої традиції. Прийнято церквою, щод суботній та недільний дні перед цим святом ми провели з трепетним відчуттям і це не випадково. Для цього є дві події в історії.
Після смерті Ісуса та його вознесіння на небо на перших християн почалися страшні гоніння, якими керували римські імператори-язичники, які всіма силами намагалися стерти з пам’яті людей все, що стосувалося святих місць, де жив та проповідував Ісус, де він страждав, де був похований і воскрес.
Лише збагніть на що диявол підштовхнув імператора Адріана, який правив в 117-138 роках. Так ось від дав команду сховати Голгофу і печеру, де був похований Ісус під насипом землі, а потім на цьому місці поставити поганське капище Венери і статую Юпітера. Це язичеські божки, яким вони поклонялися. А потім за його наказом там вже жертвопринесення.
Про те, над Богом не буває  наруги і коли пройшло триста років, Бог відкрив християнам де знаходяться і Гріб Ісуса і його Хрест, який є Животворчим.
Ці святині знову буди відкриті для поклоніння людям.
Це відбулося коли у влади були святий імператор Костянтин та його мати Олена. Саме Костянтин ( його пам’ять святкують 21 травня) заборонив переслідувати християн. Він був у влади з 306-337 роки.
Не випадково його назвали Костянтином великим.
Своїм указом він узаконив християнську релігію і заборонив будь-яке переслідування християн.
Саме Бог відкрив святому Костянтину своє знамення, коли Костянтин побачив на небі Хрест, на якому був напис «Цим переможеш».
Так з Божої волі Костянтин доручив своїй матері Олені (пам’ять 21 Травня) поїхати до Єрусалиму на пошуки Хреста Господнього та написав свого листа до Патріарха Єрусалимського Макарія.
І навіть те, що свята Олена мала не молодий вік, вона гаряче побажала виконати це завдання.
За її наказом в Єрусалимі були знищені все, що пов’язане з язичеством.
Вона довго шукала Хрест, а все ніби було марно, але через якийсь час вона дізналася про старого єврея, якого звали Юда. Саме він і розповів, що Хрест Господній знаходиться в землі під капищем богині Венери.
Зрозуміло, що це капище було стерто з обличчя землі, а на його місці після молитви почали розкопки та швидко знайшли Гріб Господній та поруч ще три хреста, дошку, яку вішали на Хрест Господа Ісуса Хреста і цвяхи, яким його прибивали.
А як же дізнатися, який саме хрест був той, який вони шукали. Тоді Патріарх Макарій вирішив прикласти всі хрести по черзі до померлого. Але коли його торкнулися Хрестом животворящім, небіжчик ожив. Тут вже сумнівів не було. Ця звістка дуже швидко облетіла всі околиці і на поклоніння зібралося дуже багато людей. Все хотіли його побачити і вклонитися йому. Люди просили його підняти, щоб хоча б здалеку його побачити.
Тоді священики відбулося воздвиження Чесного Хреста Господнього. Це відбулося в 326 році.
Коли знайшли цей Хрест відбулася ще одна подія. Коли цим хрестом осінили жіночку, яка сильно хворіла, вона відразу отримала зцілення.
Побачивши все це старий єврей Юда і разом з ним багато інших прийняли святу віру в Ісуса та були охрещені, а цей старий Юда пізніше став священником, а потом став Єрусалимським єпископом.
Саме завдяки святій цариці Олені в землі обітованій було збудовано більше 80 святих храмів, на всіх тих містцях, які прямо пов’язані з життям та смертю і воскресінням господа нашого Ісуса Хреста та успінням його Святої Матері.
Своєму сину свята Олена привезла частинку Животворчого Хреста та цвяхи. Після цього імператор Костянтин звелів побудувати чудовий храм. Він був присвячений Вознесінню Господа. Під куполом цього храму вмістилася в Голгофа і Гріб Господній.
Через десять років, а саме 13 вересня 335 року храм був освячений, але Олена не дожила до цієї події.
Саме наступний день за старим стилем прийнято відзначати це свято
Воздвиження Чесного і Животворящого Хреста.
Саме тоді і було поєднано чудовий текст пісноспіву: «Хресту Твоєму поклоняємось, Владико, і святе Воскресіння Твоє славимо».
Це поєднання має глибокий символічний ключ, коли було поєднано Хрест, страждання і світле воскресіння Господа Ісуса Хреста, як символ перемоги Бога над всім темним, над царством д’явола, життя над смертю.
Як розповідає історія, в 614 році, з християнською Візантією, в склад якої входив і Єрусалим, воював персицький цар Хозрой. Це був ярий язичник, ворог християн. Він переміг і захопив дуже велику територію країн Близького і тому числі і Єрусалим. Він вивіз в Персію і животворчий Хрест, що дуже пригнітило християн.
Але через чотирнадцять років він буд розбитий візантійським імператором Іраклієм.
В наслідок цієї перемоги були звільнені з полону християни на чолі з Єрусалимським патріархом. Вони вивезли і Животворчий Хрест. Саме імператор Іраклій зі смиренням, але з великою радістю підняв цього Хреста і на своїх руках, плечах ніс його в Єрусалим, де воздвигнув його на старе місце.
І відбулося це саме 14 вересня.
З того часу Православна церква відзначає це велике свято, а враховуючи, що ми живемо за новим стилем, то і свято припадає на 27 вересня.
Освячення храму в 336 році і проведення Вселенського собору, який прийняв рішення святкувати це свято мали місце в суботу, то було вирішено, що субота теж є святковою перед святом Воздвиження Чесного і Животворящого Хреста Господнього. Тому субота та неділя перед святом є святковими.
Ми з великою шаною ставимося до Хреста Господнього. З моменту хрещення і аж до моменту смерті людина носить на собі хрестик, як символ перемоги Церкви Хрестової. Цей хрестик є дуже сильним нашим захистом.
Хрест з нами завжди – на молитві, перед початком будь-якою справи і після її закінчення. Ми охрещуємо свої квартири, машини, місце роботи і так далі. Всього не перелічити.
В той же час це свято має пряме відношення до нашого майбутнього, а саме до другого пришестя Хреста, до Страшного Суду і саме хрест буде передувати цієї події.
“Тоді з’явиться знак Сина Людського на небі, і тоді заголосять всі племена земна, і побачать Сина Людського, який гряде на хмарах небесних із великою силою і славою великою “(Матв.24, 30)”.
І та подія буде символічним Воздвиження Хреста, який є символом життя вічного і перемоги і саме Хрест зве нас за собой, прикликає нас до відповідальності за наше життя.
Тобто чи ми з Богом чи з сатаною. Третього не дано, або так або інакше. Тобто, думайте і приймайте рішення з ким ви.

konets-kupol

Комментариев нет

Залишити повідомлення

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Напишіть нам

Зараз ми не на зв'язку. Але ви можете відправити нам повідомлення, або задати питання по електронній пошті, і ми зв'яжемося з вами.

Відправлення

Церква Святого Миколая в ж / м "Бортничі" Дарницького району у м. Києві.

Copyright © 2016-2018 Всі права захищені.

Сайт створено з благословення настоятеля храму протоієрея Віталія Матіящука.

При повному або частковому використанні матеріалів сайту, посилання на джерело: http://cerkvasm.kiev.ua обов'язкове.

Log in with your credentials

Forgot your details?