" А вам, хто слухає, Я кажу: Любіть своїх ворогів, добро робіть тим, хто ненавидить вас. Благословляйте тих, хто вас проклинає, і моліться за тих, хто кривду вам чинить". (Лк.6.27) ... ... "Полюби Господа Бога твого всім серцем твоїм, і всією душею твоєю, і всією думкою твоєю. Це є перша і найбільша заповідь. Друга ж подібна до неї: люби ближнього твого, як самого себе. На цих двох заповідях утверджується весь Закон і Пророки" (Мф 22, 37-40)

ЧОМУ ПРАВОСЛАВНІ ХРЕСТЯТЬ ДІТЕЙ ?

Картинки по запросу фото хрещення немовлятСлава Ісусу Христу, дорогі брати і сестри !

Чому православні хрестять дітей в дитинстві? Чи доцільніше почекати, поки дитина сама визначиться, навіщо йому Церква і треба йому приймати Таїнство Хрещення?

«Сам Спаситель наш Ісус Христос порівнював Хрещення з народженням людини, і краще, напевно, порівняння не придумаєш. Не можна дізнатися, що таке життя, жити ним, не народившись на світ. Це кожен з нас знає на власному досвіді, але виявляється, що людина може увійти у ще одну сферу буття — життя духовне, і в це життя теж треба народитися. Це і відбувається в Хрещенні.

Тільки народившись на світ, можна вступити в спілкування з собі подібними людьми, тільки прийнявши Хрещення, можна вступити в спілкування з Богом. Тому-то православні і намагаються якомога раніше хрестити дітей, щоб не позбавляти їх можливості духовного життя і спілкування з Богом.

«Коли батьки мене хрестили, то не питали, чи хочу я цього чи ні. Я не розумів того, що відбувалося в Хрещенні. Так бути не повинно. Ось мій син нехай спочатку виросте, а потім сам усвідомлено вирішить, чи потрібно це йому чи ні», — доводилося чути і таке, по першому враженню — розумне, міркування. Але якщо задуматися…

По-перше, якщо бути послідовним, то треба зробити сувору догану своїм батькам за те, що вони, не спитавши нас, хочемо ми цього чи не хочемо, породили нас на світ. Крім нашої волі, зневажаючи наше право на вибір, прирекли на життя — не злочинці? А ми самі, народжуючи дітей, не зробили  чи так само? Чи все ж батьки мають якусь природну владу над дітьми, можуть дещо за них вирішувати?

По-друге, якщо людина не розуміє суті явища, це далеко не означає, що вона не може це явище вжити собі на користь. Чи знає дитина, що носієм генетичної інформації організму є молекула дезоксирибонуклеїнової кислоти (ДНК), що у кожної людини ця ДНК своя і немає двох однакових, і саме тому всі люди різні?

Ні, не знає, але маму свою ні з ким не сплутає, хоча і не зможе пояснити, в чому причина її несхожість на інших людей. Чи знає дитина хімічний склад материнського молока? Не знає, проте з задоволенням ним  харчується. Те, що вона не знає процентного співвідношення в молоці жирів, білків і вуглеводів, не заважає йому цими самими жирами-білками-вуглеводами будувати і зміцнювати свій організм.

Подібним чином можна спробувати пояснити стосунки дитини з Богом. Дитина не здатна вірити в Бога в дорослому розумінні цього слова, але це не заважає їй мати можливість спілкування з Ним і цим спілкуванням зміцнювати свою душу, а так як в людині все дуже тісно пов’язане, — і тіло.

По-третє, з чого це ми, дорослі, взяли, що наші діти повинні бути проти свого Хрещення? Вони що, народжуються безбожниками? Звідки ми знаємо? А може, вони з самого народження релігійні і раді спілкуванню з Богом, а ми, перешкоджаючи Хрещенню, позбавляємо їх цієї радості? Багато батьків (люди церковні і не зовсім церковні), можуть розповісти чимало випадків, коли вони ставали свідками прояви віри і богоспілкування своїх маляток.

У момент Причастя Сам Бог з’єднується з немовлям і незбагненним для нас чином впливає на його душу: виховує, учить. Батьки одного з моїх похресників симпатизують Церкві, але не сказати, що вони — люди церковні. Після Хрещення малюка мені вдалося переконати їх раз на тиждень приносити його в храм на Причастя. Коли похреснику виповнився рік, на іменини ми вперше привезли його в монастир, в якому була ікона  святого, чиє ім’я він носить. Встали перед іконостасом. І тут карапуз, сидячи у мами на руках, повернувся до іконостаса, з усіх святих, зображених на ньому, знайшов свого, до нього простягнув руки і став молитися: «О-О-О!» — і притискає руку до серця. І так кілька разів. А очі світяться від радості!

Хто його цьому навчив? Хто йому сказав, що зображений — його святий? Як бачимо, нашим дітям відкривається духовний світ, і вони в ньому живуть, причому набагато активніше, повніше і радісніше, ніж ми. В праві ми позбавляти наших дітей цієї радості?

Ну і на завершення кілька слів як застереження. Святе місце порожнім не буває. Якщо ми не заповнимо внутрішній душевний простір дитини святинею, не потрібно сподіватися, що воно збережеться порожнім. Ні, воно заповниться. Але чим? Всілякою гидотою, яка в достатку оточує нас.

У дитинстві закладається фундамент особистості людини. Тому не варто згодом дивуватися, що з наших діточок виростають моральні (а точніше, аморальні) монстри».

Комментариев нет

Залишити повідомлення

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Напишіть нам

Зараз ми не на зв'язку. Але ви можете відправити нам повідомлення, або задати питання по електронній пошті, і ми зв'яжемося з вами.

Відправлення

Церква Святого Миколая в ж / м "Бортничі" Дарницького району у м. Києві.

Copyright © 2016-2018 Всі права захищені.

Сайт створено з благословення настоятеля храму протоієрея Віталія Матіящука.

При повному або частковому використанні матеріалів сайту, посилання на джерело: http://cerkvasm.kiev.ua обов'язкове.

Log in with your credentials

Forgot your details?