" А вам, хто слухає, Я кажу: Любіть своїх ворогів, добро робіть тим, хто ненавидить вас. Благословляйте тих, хто вас проклинає, і моліться за тих, хто кривду вам чинить". (Лк.6.27) ... ... "Полюби Господа Бога твого всім серцем твоїм, і всією душею твоєю, і всією думкою твоєю. Це є перша і найбільша заповідь. Друга ж подібна до неї: люби ближнього твого, як самого себе. На цих двох заповідях утверджується весь Закон і Пророки" (Мф 22, 37-40)

ЧОМУ ГОСПОДЬ ЗВОЛІКАЄ ДАРУВАТИ НАМ СІМЕЙНЕ ЩАСТЯ?

Слава Ісусу Христу, дорогі наші відвідувачі!

Сьогодні поговоримо про сімейне щастя.

«Не добре чоловікові бути одному» (2,Побут.18-24), «краще Двом, як одному, бо у них є добра винагорода у праці їх: бо якщо впаде один, то інший підніме товариша свого. Та горе одному, коли впаде, а іншого немає, який підняв би його. Також, якщо лежать двоє, то тепло їм; одному як зігрітися?» (Екл.4:9-11).

Так як жити людині в наш час? Чи варто шукати, у що б то не стало, свою другу половину або краще жити самому? І що робити, якщо з’являється сильне бажання створити сім’ю, але Господь, з якоїсь невідомої нам причини, не дає нам довгоочікуваного сімейного щастя?

Відповідей на ці запитання може бути декілька. І один з них, такий: “А для чого, для якої мети, ми, власне, хочемо створити сім’ю?” Якщо ми прагнемо знайти свою другу половину для того, щоб самим стати щасливими, то, в такому разі, Господь ще не скоро дарує нам можливість створення сім’ї.

Чому? Тому що той чоловік, який, в першу чергу, шукає щастя в шлюбі для себе – він ще не готовий до створення сім’ї, так як він не зможе потягнути всі тяготи сімейного життя, і, отже, він буде вкрай розчарований в сімейному житті, наслідком чого можуть стати зради і розлучення.

Коли людина, чоловік або жінка, вирішують створити сім’ю для того, щоб самим стати щасливими, вони спочатку налаштовані брати, а не давати. А сімейне життя – це повна віддача себе своїй половині; це постійне бажання щодня робити все від себе залежне, для того, щоб зробити свою половину – щасливою!

Коли людина просить Господа дарувати йому довгоочікуване сімейне щастя, він повинен бути налаштований на те, що він буде щодня дарувати своїй половині свою любов і ніжність; що він буде постійно піклуватися про свого чоловіка або дружину; у всьому їм поступатися; відрікатися від свого «я»; боротися зі своїм егоїзмом; працювати над своїми пристрастями; намагатися вдосконалюватися – одним словом – жити життям своєї половини.

Коли людина усвідомлює, що шлюб – це щоденна праця, в ім’я щастя людини, що став нашою другою половиною, тоді, може, Господь і торкнеться його Своєю благодаттю, і очі відкриються.

І побачить він, що, виявляється, поруч з ним є той чоловік, або жінка, які призначені йому Богом, але яких він не помічає, тому що вони не такі гарні, як би хотілося, не так багаті, не так впливові; мають ті чи інші вади та нахили.

Бути може, наша друга половина – поруч з нами, але ми не хочемо її помічати, так як не хочемо, не готові до того, щоб послужити їй, для нашого спільного з нею порятунку. Нам хочеться того, що не піднімуть і короткочасно, і тому Господь і не дає нам того довгоочікуваного сімейного щастя, про яке ми так просимо Його, тому що ми ще не готові до прийняття його.

Адже що є сімейне життя? Це – праця, а зовсім не нескінченні веселощі і радість. А якщо ми маємо на меті стати щасливими самі, то яка у нас є гарантія того, що людина, з якою ми хочемо створити сім’ю – буде завжди любити нас?

Адже для того, щоб нас любили, ми повинні самі дарувати свою любов, а любов, як відомо: «Любов довготерпить, любов милосердствує, не заздрить, любов не величається, не гордиться, не бешкетує, не шукає свого, не дратується, не мислить зла, не радіє з неправди, але тішиться правдою, усе покриває, всьому вірить, всього сподівається, все переносить. Любов ніколи не закінчується» (Ап.Павло,13).

Якщо людина має тверде бажання створити сім’ю, то  їй слід просити Господа дарувати йому саме того чоловіка, який буде угодний Богу, і шлюб з яким Господь благословить, як єдиний і рятівний для них обох.

І коли ми будемо шукати, в першу чергу, волі Божої – тоді Господь Сам влаштує наше життя і дарує нам саме ту людину, з якою ми тільки й зможемо врятуватися.

 

Комментариев нет

Залишити повідомлення

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Напишіть нам

Зараз ми не на зв'язку. Але ви можете відправити нам повідомлення, або задати питання по електронній пошті, і ми зв'яжемося з вами.

Відправлення

Церква Святого Миколая в ж / м "Бортничі" Дарницького району у м. Києві.

Copyright © 2016-2018 Всі права захищені.

Сайт створено з благословення настоятеля храму протоієрея Віталія Матіящука.

При повному або частковому використанні матеріалів сайту, посилання на джерело: http://cerkvasm.kiev.ua обов'язкове.

Log in with your credentials

Forgot your details?