" А вам, хто слухає, Я кажу: Любіть своїх ворогів, добро робіть тим, хто ненавидить вас. Благословляйте тих, хто вас проклинає, і моліться за тих, хто кривду вам чинить". (Лк.6.27) ... ... "Полюби Господа Бога твого всім серцем твоїм, і всією душею твоєю, і всією думкою твоєю. Це є перша і найбільша заповідь. Друга ж подібна до неї: люби ближнього твого, як самого себе. На цих двох заповідях утверджується весь Закон і Пророки" (Мф 22, 37-40)

Чи можливо по-справжньому любити і бути коханим?

Добрий день, дорогі відвідувачі православного сайту парафії Святого Миколая в Бортничах!

 

  • Що таке любов між чоловіком і жінкою, з православної точки зору? Саме любов для сім’ї, для шлюбу.
  • Коли є щасливий шлюб, а не закоханість, а не лише спільне співжиття і т. д.
  • Як любов дається Господом, за що, і чи можливо по-справжньому любити і бути коханим нам простим грішним?

Кожна людина мріє бути потрібною та коханою. Всі ми мріємо про повагу, про розуміння та взаємність. А бажання створити власну родину було закладено в наші душі з самого початку самим Господом.

 «І сказав Господь Бог: не добре бути чоловікові одному; створімо йому помічника, відповідного йому. Господь Бог утворив із землі усіх тварин польових і всіх птахів небесних, і привів [їх] до людини, щоб бачити, як він назве їх, і щоб, як назве людина всяку душу живу, так і буде ім’я їй. І нарікла людина імена всій худобі і птахам небесним і всім звірам польовим; але для людини не знайшлося помічника, подібного йому. І навів Господь Бог на людину міцний сон; і, коли він заснув, узяв одне з ребер його, і закрив те місце плоттю. І створив Господь Бог з ребра, узятого у людини, дружину, і привів її до чоловіка. І сказав чоловік: ось це кістка від кісток моїх і плоть від плоті моєї; вона буде називатися дружиною, тому що узята від чоловіка [свого]. Тому залишить людина батька свого і мати свою і приліпиться до дружини своєї; і будуть [дві] одна плоті».

Люди створюють сім’ї з різних причин: одні виходять заміж або одружуються тому, що перспектива створення сім’ї з цією людиною обіцяє достаток, матеріальне благополуччя в подальшому сімейному житті; інші виходять заміж або одружуються тому, що давно знайомі, і пошук більш кращої партії не обіцяє якихось змін. Деякі створюють сім’ю тому, що цього вимагають від них їхні батьки, інші – тому, що настала несподівана вагітність, або виходять заміж тому, що бояться залишитися старими дівами.

Існує маса причин, чому люди пов’язують себе узами шлюбу. Але, так чи інакше, прагнення людини створити сім’ю – абсолютно природно і добре, тоді, як самотність – протиприродно і недобре.

“Краще двом, як одному, бо у них є добра винагорода у праці їх: бо якщо впаде один, то інший підніме товариша свого. Та горе одному, коли впаде, а іншого немає, який підняв би його. Також, якщо лежать двоє, то тепло їм; одному як зігрітися? І якщо стане долати хто-небудь одного, то двоє встоять проти нього, і нитка, втричі скручена, не скоро порветься” (Проповідник.4:9-12)

Господь нагороджує справжньою любов’ю тих людей, які, перебуваючи у шлюбі між собою, живуть життям іншої людини і для цієї людини. Чоловік живе життям своєї дружини, а дружина живе життям свого чоловіка. Коли подружжя прагнуть до того, щоб бути не стільки подружжям, а скільки – друзями, тоді вони повною мірою виправдовують своє призначення – бути другом, бо бути другом – значить жити життям іншої людини, в даному випадку – жити життям дружини чи життям чоловіка.

Господь є Любов, і коли чоловік і дружина прагнуть жити з Господом, і Господь завжди перебуває поруч з ними, а якщо Господь є Любов, то, отже, і між подружжям є відчуття справжньої, чистої, щирої, вірною і вічної любові, дарованої їм Самим Господом!

Тільки Господь може дарувати подружжю відчуття справжньої, міцної любові, як Свій Великий Дар – в нагороду за жертовність подружжя, за їх зречення від своєї волі, за їх боротьбу зі своїм егоїзмом.

Що таке любов між чоловіком і жінкою, з православної точки зору?

Це вміння прощати свою половину, це боротьба зі своїми недоліками, зі своїм егоїзмом, зі своїми поганими звичками. Любов, з православної точки зору, це коли люди завжди будуть разом, незважаючи ні на що, і ніколи не розлучаться.

«Те, що Бог спарував, людина нехай не розлучає» (Марк 10:9). Любов, з православної точки зору, це коли подружжя намагаються виправляти свої недоліки рада блага своєї половини; це коли між ними живе дух всепрощення, дух самопожертви, дух самозречення.

Тільки тоді, коли Господь бачить щоденну працю подружжя, яке намагається жити один для одного, тільки тоді Господь нагороджує таке подружжя почуттям справжньої, міцної, вірної, вічної любові.

Поєднавши двох людей в одну плоть в Таїнстві Вінчання Господь нерозривно пов’язує людей разом, як у тимчасовому житті, так і у вічному. І бачачи прагнення і бажання подружжя жити разом і в горі і в радості, і в бідності і в багатстві, дає їм в нагороду, в дар, почуття справжньої і вічної любові.

Для того, щоб Господь послав нам другу половину, необхідно мати бажання не споживати почуття любові в шлюбі, а щиро віддавати свою любов.

Коли людина хоче створити сім’ю, щоб стати щасливим – то це говорить про те, що він ще не готовий до сімейного життя, так як збирається від сімейного життя лише отримувати блага, а не віддавати.

А от коли людина прагне створити сім’ю для того, щоб зробити щасливим іншого людини – ось тоді Господь, бачачи таку людину, її дух самопожертви і жертовності, дарує йому гарного чоловіка або гарну дружину, для створення ними міцної та щасливої сім’ї, як Свій Дар за те, що ви довірили Йому свого життя і смиренно чекаєте від Нього благословення на створення сім’ї.

<<< Головна                                 Про сім’ю (мала церква) >>>

Комментариев нет

Залишити повідомлення

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Напишіть нам

Зараз ми не на зв'язку. Але ви можете відправити нам повідомлення, або задати питання по електронній пошті, і ми зв'яжемося з вами.

Відправлення

Церква Святого Миколая в ж / м "Бортничі" Дарницького району у м. Києві.

Copyright © 2016-2018 Всі права захищені.

Сайт створено з благословення настоятеля храму протоієрея Віталія Матіящука.

При повному або частковому використанні матеріалів сайту, посилання на джерело: http://cerkvasm.kiev.ua обов'язкове.

Log in with your credentials

Forgot your details?