" А вам, хто слухає, Я кажу: Любіть своїх ворогів, добро робіть тим, хто ненавидить вас. Благословляйте тих, хто вас проклинає, і моліться за тих, хто кривду вам чинить". (Лк.6.27) ... ... "Полюби Господа Бога твого всім серцем твоїм, і всією душею твоєю, і всією думкою твоєю. Це є перша і найбільша заповідь. Друга ж подібна до неї: люби ближнього твого, як самого себе. На цих двох заповідях утверджується весь Закон і Пророки" (Мф 22, 37-40)

Чи можливо не грішити?

Добрий день, дорогі відвідувачі православного сайту парафії Святого Миколая в Бортничах!

Всі люди схильні до гріха, а грішать навіть віруючі. А чи можливо не грішити?

На це питання відповідає протоієрей:

«Святий блаженний Августин описав шлях духовного зростання людини наступним чином: «Не можу не грішити – не можу грішити – не можу грішити».

Думаю, святий чоловік не стане говорити таке, заради красного слівця, значить, слова його правдиві – можна дорости до такого стану, в якому людині вдається утримуватися від гріхів.

З іншого боку, повністю вільним від гріха не може бути жодна людина. «Немає людини, яка поживе і не згрішить» – ці слова неодноразово повторюються в багатьох церковних текстах, і, мабуть, не знайти людину, яка не погодиться з цим. Значить, гріх в житті будь-якої людини – неминучий.

Багато хто з людей, зіткнувшись з неминучістю гріха, миряться з цим положенням справ: «Що поробиш, людина слабка, всі ми – грішні. Подумаєш, гріхом більше, гріхом менше, Господь і так простить».

Це велика помилка! Те, що ми не можемо подолати свою схильність до гріхів, не означає, що з ними не треба боротися. Коли люди, що оточували Христа, дивувалися, навіщо Він дає заповідь, свідомо нездійсненну для людини, Спаситель сказав: «Те, що неможливе людині, можливе для Бога» (Лк.18,27).

У нашому випадку це означає, що, хоча своїми силами побороти гріх не можемо, але якщо ми боремося з ним і просимо про допомогу Бога, то в разі, якщо ми не відступимо, Господь дасть нам перемогу.

Так що з допомогою Божою, можливо реальне позбавлення від гріхів. А от чи вистачить у нас сил і часу, щоб дорости до зазначеного блаженним Августином стану, тільки Бог знає. Але треба рости, треба намагатися».

<<<   Головна                               Запитання священнику >>>

 

Комментариев нет

Залишити повідомлення

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Напишіть нам

Зараз ми не на зв'язку. Але ви можете відправити нам повідомлення, або задати питання по електронній пошті, і ми зв'яжемося з вами.

Відправлення

Церква Святого Миколая в ж / м "Бортничі" Дарницького району у м. Києві.

Copyright © 2016-2018 Всі права захищені.

Сайт створено з благословення настоятеля храму протоієрея Віталія Матіящука.

При повному або частковому використанні матеріалів сайту, посилання на джерело: http://cerkvasm.kiev.ua обов'язкове.

Log in with your credentials

Forgot your details?