" А вам, хто слухає, Я кажу: Любіть своїх ворогів, добро робіть тим, хто ненавидить вас. Благословляйте тих, хто вас проклинає, і моліться за тих, хто кривду вам чинить". (Лк.6.27) ... ... "Полюби Господа Бога твого всім серцем твоїм, і всією душею твоєю, і всією думкою твоєю. Це є перша і найбільша заповідь. Друга ж подібна до неї: люби ближнього твого, як самого себе. На цих двох заповідях утверджується весь Закон і Пророки" (Мф 22, 37-40)

Чи можливе спасіння, коли жінка живе в світі одна?

Бог хоче, «щоб усі люди спаслися і досягли пізнання істини» (1 Тим.2: 4). Для цього потрібна правильна віра і рішучість виконати всі Божественні заповіді. «Я є двері: хто ввійде Мною, той спасеться, і ввійде, і вийде, і пасовище знайде» (Ін.10:9). Господь вказує шлях і не обмежує справа порятунку лише тим колом людей, які мають сім’ю. «Істинно, істинно кажу вам: хто вірує в Мене, має життя вічне» (Ін.6: 47).

 

Коли святі отці говорять про необхідність побудувати сім’ю або прийняти чернецтво, вони вказують найбільш сприятливі можливості протистояти плотським спокусам: «щоб уникнути розпусти, нехай кожен муж має дружину свою, і кожна жінка хай має свого чоловіка» (1 Кор. 7:2).

 

Св. апостол не встановлює закон для всіх, а лише дає пастирську пораду. Той же апостол незаміжнім християнкам Коринфа радить утримуватися від шлюбу: «Безбрачным ж і вдовам кажу: добре їм залишатися, як я. Але якщо не втримаються, нехай одружуються, бо краще женитися, ніж розпалятися. Якщо ж хто вважає непристойним для своєї дівчини, щоб вона, будучи в зрілому віці, залишалася так, той нехай робить, як хоче, не згрішить; нехай такі виходять заміж. Але хто непохитний в серці своєму і, не будучи обмеженим нуждою, але будучи владний над своєю волею, вирішив у своїм серці берегти свою дівчину, той робить добре. Тому той, що видає заміж свою дівчину, добре робить, а хто не віддає – робить краще» (1 Кор. 7: 8-9, 36-38).

 

Це було написано, коли ще не зародилося чернецтво. Значить багато коринфських дівиць рятувалися, не будучи заміжніми. За толкуванням деяких екзегетів, апостол радив утримуватися від шлюбу у передбаченні майбутніх гонінь. Несімейним легше було витримати ці важкі випробування.

 

Благе бажання — побудувати християнську родину. Треба молитися про це. Разом з тим не сумувати, а зміцнюватися прикладами благочестивих жінок, які догоджали Богові, і не маючи сім’ї. Потрібно пам’ятати, що у всі часи були діви, яким з різних причин не вдавалося вийти заміж. Часто були війни, і багато дружин ставали молодими вдовами. У біблійні часи другий шлюб був рідкістю. Виняток складали так звані левиратні (євр. левир — дівер) шлюби (Вт.25:5-10). Це видно з того, що за законом Мойсея первосвященику заборонено було одружуватися на розведеній або вдові (Лев. 21:14). І в інших народів одношлюбність розглядалося як чеснота. У римлян пошаною користувалися вдови, які не вийшли вдруге заміж. Іноді це вказувалося навіть на надгробках: uninupta (одномужница). Пророчиця Анна прожила у шлюбі з чоловіком тільки сім років (Лук. 2:36), а потім до глибокої старості годила Богу і стала святою. І в християнські часи у всіх поколіннях ми зустрічаємо повчальні приклади людей, які не мали сім’ї.

 

Дякуйте Господу, що сподобив Вас присвятити свої сили церковному приходу. Праця ця рятівна. Потрібно, щоб ваша громада жила за початками християнської любові. Щоб люди відчували в ній тепло, якого так не вистачає в цьому світі. Всі ми покликані до того, щоб, «відкинувши нечестя і мирські похоті, цнотливо, праведно і благочестиво жити в теперішнім віці, і чекати блаженної надії та з’явлення слави великого Бога і Спасителя нашого Ісуса Христа» (Тит. 2: 12).

<<< Головна                                                                  Питання священику >>>

 

Комментариев нет

Залишити повідомлення

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Напишіть нам

Зараз ми не на зв'язку. Але ви можете відправити нам повідомлення, або задати питання по електронній пошті, і ми зв'яжемося з вами.

Відправлення

Церква Святого Миколая в ж / м "Бортничі" Дарницького району у м. Києві.

Copyright © 2016-2018 Всі права захищені.

Сайт створено з благословення настоятеля храму протоієрея Віталія Матіящука.

При повному або частковому використанні матеріалів сайту, посилання на джерело: http://cerkvasm.kiev.ua обов'язкове.

Log in with your credentials

Forgot your details?