" А вам, хто слухає, Я кажу: Любіть своїх ворогів, добро робіть тим, хто ненавидить вас. Благословляйте тих, хто вас проклинає, і моліться за тих, хто кривду вам чинить". (Лк.6.27) ... ... "Полюби Господа Бога твого всім серцем твоїм, і всією душею твоєю, і всією думкою твоєю. Це є перша і найбільша заповідь. Друга ж подібна до неї: люби ближнього твого, як самого себе. На цих двох заповідях утверджується весь Закон і Пророки" (Мф 22, 37-40)

Чи буде шлюб у вічності?

Добрий день, дорогі наші відвідувачі православного сайту парафії Святого Миколая в Бортничах!

Чи буде шлюб у Вічності, і якщо буде, то як він буде виглядати? Існує думка Церкви, що всі «партнери по любові» зустрінуться на Страшному Суді як подружжя.  Чи це Так?

Що означає відповідь Христа про те, що після смерті люди «не одружуються і не виходять заміж, але перебувають як ангели Божі на Небесах»? Як це співвідноситься з продовженням шлюбу у вічності?

На ці питання відповідає священик:

«Подружні відносини збережуться, але шлюб в іншому світі стане іншим. Наприклад, не буде інтимних відносин, однак душевна єдність, придбана за роки спільного життя, унікальна спорідненість, радість від спільного житія не зникнуть.

Навпаки, любов вийде на новий рівень, більш досконалий. Апостол писав: «те, що частке, припиниться». Тобто, зникне всяка недосконалість, неповнота.

Вічне життя буде торжеством любові та єдності. «Любов, – обіцяє нам ап. Павло, – ніколи не перестає, хоча і пророцтва припиняться, і язики замовкнуть, і знання скасується». Чуєте це: любов не перестане!

– Існує думка Церкви, що всі партнери зустрінуться на Страшному Суді як подружжя. Чи це Так?

– Партнери? Ні. Церква ніколи не говорила, що у Вічності будуть разом сексуальні партнери, але, навпаки, говорила, що у вічності зустрінуться любляче подружжя, тому що любов – це почуття душі, яке не руйнується, це вічна цінність.

Можна згадати цілий ряд євангельських виразів, які говорять нам про те, що є якісь цінності, які підуть за нами у Вічність.

Пам’ятайте: «Не збирайте собі скарбів на землі, де міль і ржа винищують і де злодії підкопують і крадуть, але збирайте собі скарби на небі, де ні міль, ні ржа не винищують і де злодії не підкопують і не крадуть».

Ось ці небесні скарби, що належить душі. Такі речі, як: доброта і благородство душі, внутрішні краса і чистота, знову ж, воля, вихована в протистоянні земним спокусам і яка привикла в добрі перебувати, – все це капітал таких властивостей, який ніколи не відбереться у людини. (Згадаємо: «Марія ж обрала найкращу частку, яка не відбереться від неї».)

Любов – почуття того ж порядку. Тому любов не зникне, не закінчиться! «Любов ніколи не перестає, хоча і пророцтва припиняться, і язики замовкнуть, і знання скасується… коли ж настане досконале, тоді те, що часткове, припиниться.

У вічності шлюб не зникне. Просто в Царстві Небесному не буде фізіологічних (в нашому розумінні) процесів. Розмноження, статеве життя і т. д. Але ж любов подружжя не зводиться лише до спілкування тіл. Це, насамперед, спілкування душ. Як раз саме це спілкування і залишиться.

Але в Царстві Божому людина не буде страждати від відсутності статевого життя. Наведу приклад, не зовсім, може бути, коректний. Перше, що приходить на розум. Ми знаємо, що в старості статеві бажання подружжя згасають. Але любов не зникає. Просто людина виходить на інший (не нам вищий, а просто на інший рівень існування).

Але, погодьтеся, подружжя, які прожили разом 60 років, не сумують, що в їх житті тепер немає сексу. Це колись було, і дякувати за це Богові, а зараз настала інша пора. Їм просто добре бути разом. Доглядати один за одним, гуляти, спілкуватися.

Ось так само і в небесному житті. Ми станемо настільки іншими, коли світ зміниться, що будемо відчувати щастя від цього нового досвіду існування. Це нове безмірно буде перевершувати все що було до того: «не бачило того око, не чуло вухо, і не приходило те на серце людині, що приготував Бог люблячим Його».

Комментариев нет

Залишити повідомлення

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Напишіть нам

Зараз ми не на зв'язку. Але ви можете відправити нам повідомлення, або задати питання по електронній пошті, і ми зв'яжемося з вами.

Відправлення

Церква Святого Миколая в ж / м "Бортничі" Дарницького району у м. Києві.

Copyright © 2016-2018 Всі права захищені.

Сайт створено з благословення настоятеля храму протоієрея Віталія Матіящука.

При повному або частковому використанні матеріалів сайту, посилання на джерело: http://cerkvasm.kiev.ua обов'язкове.

Log in with your credentials

Forgot your details?