" А вам, хто слухає, Я кажу: Любіть своїх ворогів, добро робіть тим, хто ненавидить вас. Благословляйте тих, хто вас проклинає, і моліться за тих, хто кривду вам чинить". (Лк.6.27) ... ... "Полюби Господа Бога твого всім серцем твоїм, і всією душею твоєю, і всією думкою твоєю. Це є перша і найбільша заповідь. Друга ж подібна до неї: люби ближнього твого, як самого себе. На цих двох заповідях утверджується весь Закон і Пророки" (Мф 22, 37-40)

Чесність – чеснота людства

chesnistЧесність належить до однієї з найважливіших цінностей у суспільстві, що показує моральність суспільства в цілому. Саме чесності навчає нас і православна церква.

На прикладі притчі ми поглянемо як це повинно бути і до чого нам треба прямувати.

Колись три брата пішли на жнива і найнялися жати шістдесят нив. У перший же день праці один з них захворів і повернувся в свою хатину.

Один з решти сказав іншому: «Ось бачиш, брат наш захворів; станемо на молитву і попросимо Бога, щоб Він допоміг нам пожати і те, що дісталася на його частку ».

Стали на молитву, і Господь допоміг їм благополучно закінчити всю справу і хворого, і своє. Закінчивши жнива і отримавши плату за свою працю, вони пішли до хворого і сказали: «Отримай свою плату, брат!» Хворий відповідав: «Яка ж мені плата, адже я не жав?»

 Брати відповідали: «За молитвами твоїм ми те, що дісталося на твою долю пожали!» Але хворий і після цих слів грошей від них не брав, і стали вони сперечатися, але суперечки між ними скінчилися нічим.

 Пішли, нарешті, за рішенням до одного з великих старців. Колишній хворий сказав: «Ми вийшли на жнива, в тому числі і я. Але я в перший же день занедужав і не працював, а вони ось тепер нав’язують мені плату, як такому, що трудився».

 Інші два брата відповідали: «Вийшли ми всі троє на жнива, але нам би і трьом важко було, а тепер, за молитвами хворого, ми закінчили всі справи і швидко і якісно. Тому ми і запропонували взяти тому, хто хворів, що припадало б на його частку, але він не бере».

chesnist1

Почувши це, старець здивувався і сказав до одного із ченців: «Бий в било, щоб зібралася вся братія, нехай праведний суд створять».

Братія зібралася і, коли дізналися, в чому справа, присудили колишньому хворому взяти плату, яка припадає на його частку. Він вийшов після суду, плачучи і уболіваючи.

Отже, бачите любі мої, ось як треба розуміти чесність: «Не працював я, мені нічого і не потрібно, я беру плату лише за свою працю». Урок для нас чудовий, бо що ми бачимо нині навколо себе? У більшості випадків дармоїдство, обман, брехню, лінощі. Нам би тільки схопити гроші, а про те, як ми зробили свою справу, ми про це і не думаємо. Це недобре, бо слово Боже говорить: «Гидота Господеві Богу твоєму … кожний, хто чинить неправду» (Второз 25, 16.). Амінь.

За книгою «Пролог в повчаннях» 1888 р.

Комментариев нет

Залишити повідомлення

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Напишіть нам

Зараз ми не на зв'язку. Але ви можете відправити нам повідомлення, або задати питання по електронній пошті, і ми зв'яжемося з вами.

Відправлення

Церква Святого Миколая в ж / м "Бортничі" Дарницького району у м. Києві.

Copyright © 2016-2018 Всі права захищені.

Сайт створено з благословення настоятеля храму протоієрея Віталія Матіящука.

При повному або частковому використанні матеріалів сайту, посилання на джерело: http://cerkvasm.kiev.ua обов'язкове.

Log in with your credentials

Forgot your details?