" А вам, хто слухає, Я кажу: Любіть своїх ворогів, добро робіть тим, хто ненавидить вас. Благословляйте тих, хто вас проклинає, і моліться за тих, хто кривду вам чинить". (Лк.6.27) ... ... "Полюби Господа Бога твого всім серцем твоїм, і всією душею твоєю, і всією думкою твоєю. Це є перша і найбільша заповідь. Друга ж подібна до неї: люби ближнього твого, як самого себе. На цих двох заповідях утверджується весь Закон і Пророки" (Мф 22, 37-40)

БОГОЯВЛЕННЯ ГОСПОДНЄ АБО ВОДОХРЕЩА

Крещение Господне в реке Иордан

Христос хрещається !,  дорогі брати і сестри, читачі нашого православного сайту церкви Святого Миколая в Бортничах.

Сьогодні,18 січня Православна церква відзначає день Надвечір’я Богоявлення Господнього або Водохресний святвечір.

Водохресний святвечір – це вечір-приготування перед великим православним святом, яке називається Богоявлення Господнє або Водохреща. Це свято православної церкви належить до числа дванадесятих. У цей день, 19 січня, згадується хрещення Ісуса Христа Іоанном Предтечею (Хрестителем) в річці Йордан.

Слово «хрещаю», «хрещу» в перекладі з грецького означає «занурюю у воду». Іоанове хрещення було, по суті, очисним обмиванням. Християнське ж хрещення розуміється як взяття на себе хреста.

Коли Господу Ісусу було вже тридцять років, в єврейській землі з’явився пророк Божий Іоан, який готував людей до зустрічі Спасителя. Іоан був святий чоловік. Він жив скромно і бідно, носив найпростіший одяг з верблюжої шерсті і харчувався рослинами і медом диких бджіл. Натовпи людей збиралися до Іоана, щоб почути його проповідь. Він говорив людям: «Покайтеся, бо наблизилось Царство Боже! Готуйтеся прийняти Спасителя, Він йде за мною! »Багато  й іншого говорив він народові, повчаючи його. Деякі каялися в своїх гріхах і хрестилися в річці Йордан. Інші ненавиділи його, так як він викривав їх пороки. Грішити – це значить робити злі справи, які не подобаються Богу. І пророк Іоанн закликав усіх перестати грішити. Але ось до Іоана прийшов хреститися Ісус. Побачивши Його, Іоанн відразу визнав у Ньому Месію і вигукнув: «Це Агнець Божий, що взяв на Себе гріхи світу! Я негідний розв’язати ремінь Його взуття! Навіщо Ти приходиш до мене, адже це я повинен хреститися від Тебе? »Але Ісус відповів:« Так ми повинні виконати волю Божу ».

Своїм хрещенням Ісус Христос дав приклад всім людям, щоб вони хрестилися і робилися чистими від гріхів. Адже Ісус не потребував хрещення, бо Він був безгрішний і невинний. Він прийшов до річки Йордан, щоб хреститися і освятити гріховну воду Своїм Божественним хрещенням. Коли Іоанн хрестив Ісуса, засяяло Небо і Дух Святий у вигляді голуба зійшов на Христа. І почув Іоанн голос Господа Бога: «Це Син Мій Улюблений, що Його Я вподобав!»

І сьогодні ,в день Навечір’я Богоявлення або Водохресний Святвечір, після Літургії у нашому храмі буде відбуватися чин великого освячення води. Кожен бажаючий може собі набрати свяченої водохресної води, щоб протягом всього року мати можливість вільно використовувати її для здоров’ї душі і тіла.
У свято Хрещення Господнього відбувається велике водосвяття. Вода, освячена в цей день і напередодні (тобто 18 і 19 січня за новим стилем), називається хрещенською і має особливу благодатну силу: вона освячує всякого, хто приймає її з вірою, нею кроплять житло. І в свято (19 січня), і в святвечір (18 січня) вода освячується одним і тим же чином – в пам’ять зішестя Господа Ісуса Христа у води річки Йордан. Тому вся вода, яку набирають віруючі в ці два дні в храмі, одна і та ж – водохресна, а не дві різні, як деякі помилково вважають.
Свята вода, прийнятна з вірою і молитвою, лікує наші тілесні хвороби, гасить полум’я пристрастей, відганяє злих духів. Преподобний Серафим після сповіді прочан завжди давав їм пити з чаші святої водохресної води. Преподобний Амвросій смертельно хворому послав пляшку зі святою водою – і невиліковна хвороба на подив лікарів пройшла. Преподобний Серафим Вирицький завжди радив окропляти продукти і саму їжу йорданською (водохресною) водою, яка, за його словами, «сама все освячує». Коли хто-небудь сильно хворів, старець Серафим благословляв приймати по столовій ложці свяченої води через кожну годину. Про використання святої води говорять і преподобні старці Варсонуфій Великий і Іоанн. Коли один з поселян скаржився їм на те, що саранча псувала його ниви, то вони дали таку відповідь! Візьми святу воду і покропи нею ниви свої »(відп. 691).

Комментариев нет

Залишити повідомлення

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Напишіть нам

Зараз ми не на зв'язку. Але ви можете відправити нам повідомлення, або задати питання по електронній пошті, і ми зв'яжемося з вами.

Відправлення

Церква Святого Миколая в ж / м "Бортничі" Дарницького району у м. Києві.

Copyright © 2016-2018 Всі права захищені.

Сайт створено з благословення настоятеля храму протоієрея Віталія Матіящука.

При повному або частковому використанні матеріалів сайту, посилання на джерело: http://cerkvasm.kiev.ua обов'язкове.

Log in with your credentials

Forgot your details?