" А вам, хто слухає, Я кажу: Любіть своїх ворогів, добро робіть тим, хто ненавидить вас. Благословляйте тих, хто вас проклинає, і моліться за тих, хто кривду вам чинить". (Лк.6.27) ... ... "Полюби Господа Бога твого всім серцем твоїм, і всією душею твоєю, і всією думкою твоєю. Це є перша і найбільша заповідь. Друга ж подібна до неї: люби ближнього твого, як самого себе. На цих двох заповідях утверджується весь Закон і Пророки" (Мф 22, 37-40)

Бесіди зі священником про створення сім’ї

Добрий день, дорогі наші відвідувачі!

Пропонуємо Вам повчання пастиря і богослова, які незмінно тішать, напоумляють і духовно зміцнюють нас на  тернистому шляху нашого земного життя:

Як вибирати супутника життя?

Християнський шлюб – це спільність і взаємодопомога в життєвому і духовному, у тимчасове і вічному. Тому єдність віри, способ життя і спільні цінності для подружжя мають першорядне значення.

Може бути самотність, відсутність родини, але може бути і трагічна самотність у шлюбі, коли один з подружжя стає для іншого чужим. Тому треба дивитися, насамперед, не на тіло, а на душевну красу. Характерно, що слово «подружжя» этимологичеки означає двох волів, запряжених в один плуг.

• Як знайти свою другу половину і не помилитися з вибором?

В одній з книг царя Соломона сказано, що грішникові дається зла дружина за його гріхи (пор. Екл.7,26). Тому намагайтеся утриматися від гріхів, особливо від блуду, щоб Господь обдарував вас доброю дружиною. Треба не тільки шукати дружину, яка підходить, але і себе робити відповідним чоловіком.

• Чи припустимо намагатися познайомитися з дівчиною через сайти знайомств?

Якщо б мені поставили це питання кілька десятків років тому, то я відповів би на нього негативно. Але тепер умови життя настільки змінилися, що важко віддати перевагу, але чесно сказати: «Не знаю». У всякому разі, треба молитися, щоб Господь послав гідну дружину. У біблійній Книзі Притч сказано про те, що зла дружина – покарання за гріхи, а добра – благословення Боже.

• Як дівчині правильно вибрати нареченого?

Нареченого треба вибирати з віруючої сім’ї, і переважно з тих, хто відвідує Храм, але, на жаль, і тут можна помилитися. Тому важлива порада і благословення духовного батька. Православна дівчина може частково визначити свого будущаго чоловіка по його відношенню до молитви. Наприклад, коли він пропонує піти їй на прогулянку, йому несподівано сказати: «Давай помолимося», – і подивитися на його обличчя: якщо він віруючий, то він з радістю погодиться, а якщо ні, то по його обличчю пробіжить тінь невдоволення. Звичайно, це тільки приклад. Православна дівчина повинна молитися про те, щоб Господь через життєві ситуації відкрив їй її нареченого.

• Як створити сім’ю, якщо це ніяк не виходить?

Треба відповісти самій (самому) собі, навіщо вам родина?

Якщо відповідь буде такою, що це потрібно для мене, тоді ви без сумніву станете вимагати від своєї родини, щоб все крутилося саме для вас, але можна сказати однозначно, що це приведе до суперечок

Але, якщо ваша мета щастя коханої та дітей, то через старання приносити їм щастя, ви і самі його отримаєте. Все це свідчить, що ви вже визріли для шлюбу і родинного щастя. Бог неодмінно дасть вам таку людину, яку вам треба.

• Як швидше вийти заміж, і чому зволікає Господь у виконанні мого прохання?

Бог відкривається нам в Євангелії, як досконала Любов і Всемогутність. Ми перебуваємо під Його благим і премудрым промислом. Чому ж Він не виконує ваше гарне бажання? Хіба Він безсилий і не хоче вам добра? Думаю, ця проблема полягає у вас самих: ви просто в моральному плані що недозріли для шлюбу, а для подружжя вкрай потрібні самозречення і терпіння.

Вас не влаштовують багато хто з ваших кандидатів, але в той же час ви самі собі подобаєтесь. А чи є у вас впевненість, що ви розгледите достойного чоловіка і що ваші примхи не зроблять з нього нещасного.

Якщо ви гарні, а всі навколо негідні вашої уваги, то знайте, що Бог захищає можливого чоловіка для вас.
А чи є у вас впевненість, що чоловік, який має характер важкий, буде вам до снаги і чи зможете ви його витримувати. Важко мабуть, або ще гірше – не витримаєте. І тут саме Божий промисел є вашим захисником, тому, що Бог завжди турбується за вас.

Але саме головне правило родини – це віддавати себе другій половинці, служити, а не тягнути на себе.

А тому, перед тим, як одружитися варто самому набувати якості зразкового чоловіка ( дружини). Важливо відноситися з повагою до другого члена родини, не дорікати при будь – яких обставин. Вчитися більше слухати ніж самому говорити.

Для вас варто взяти за зразок ідеальну дружину християнку і тягнутися до цього зразка. В такому випадку Господь дасть вам достойного чоловіка
Якщо ви є християнином і ваша мета служити іншій людині, викорінюючи в собі гординю, тоді і у вас появиться можливість зустріти своє щастя. Воно само вас знайде.

<<< Головна                                                                             Питання священнику >>>

Комментариев нет

Залишити повідомлення

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Напишіть нам

Зараз ми не на зв'язку. Але ви можете відправити нам повідомлення, або задати питання по електронній пошті, і ми зв'яжемося з вами.

Відправлення

Церква Святого Миколая в ж / м "Бортничі" Дарницького району у м. Києві.

Copyright © 2016-2018 Всі права захищені.

Сайт створено з благословення настоятеля храму протоієрея Віталія Матіящука.

При повному або частковому використанні матеріалів сайту, посилання на джерело: http://cerkvasm.kiev.ua обов'язкове.

Log in with your credentials

Forgot your details?