" А вам, хто слухає, Я кажу: Любіть своїх ворогів, добро робіть тим, хто ненавидить вас. Благословляйте тих, хто вас проклинає, і моліться за тих, хто кривду вам чинить". (Лк.6.27) ... ... "Полюби Господа Бога твого всім серцем твоїм, і всією душею твоєю, і всією думкою твоєю. Це є перша і найбільша заповідь. Друга ж подібна до неї: люби ближнього твого, як самого себе. На цих двох заповідях утверджується весь Закон і Пророки" (Мф 22, 37-40)

Апостол Андрій Первозванний – свято 13 грудня

Духа не вгашайте (1 Сол. 5, 19).

Апостол Андрій Первозванний

Сегодня звершується пам’ять святого апостола Андрія Первозванного. Цей апостол має велике значення для української Церкви. Зберігся переказ, що він у своїй благовістницькій подорожі прийшов до Київських гір і тут встановив хрест, благословив їх і сказав пророцтво: «на цих горах засяє благодать Божа, і місто велике буде створене тут, і церков багато поставить Господь в ньому».

Таким чином в Україні, перш ніж склалася тут держава було покладено початок Апостольської Церкви, бо в основі її лежить благовістя одного з апостолів. Те, що було сказано св. апостолом Андрієм Первозванним про Київ сповнилося вже при рівноапостольному князі Володимирі.
В дні його правління вогонь благодаті Святого Духа, що зійшов на апостола Андрія в день П’ятидесятниці, засяяв спочатку в Києві і потім вже по всій Україні. Церква, що виникла в Київській Русі увійшла до складу Вселенської Церкви, в якій благодать Святого Духа, просвіщає і освячує і буде довіку.

І кожен з нас причетний цієї благодаті. На самому початку нашого життя ми отримали її в таїнствах хрещення, миропомазання та причастя. І дякувати Богу, багато хто з нас зберегли цю благодать і за допомогою її значно досягли успіху в подвигах благочестя і чеснот. Як шкода, однак, що не можна цього сказати про всіх нас! Вогонь благодаті, що загорівся в душі кожного з нас ледь помітний у багатьох з нас. Не видно ні світла, ні тепла в душах багатьох із нас, наче їх зовсім не торкався цей вогонь благодаті, як ніби вони і не християни, а нехристи, язичники.

Чому відбувається це гідне плачу явище? Чому вогонь благодаті, дарований нам Господом, не проявляє своєї спасительної сили, не горить у нас, або ледве помітно тліє? Це від того ж, від чого і речовинний вогонь у печі або в лампаді згасає.

Якщо хочете, щоб цей вогонь не затух, не шкодуйте дрова і олію, підкладайте дрова і підливайте олію. Подібно до цього чиніть і в ставленні до вогню благодаті. Духа благодаті не вгашайте, підтримуйте горіння особистими зусиллями, особистою ревністю про успіхии в житті духовному. Благаємо вас, пише апостол до Коринфських християнам, не вотще благодать Божу прийняти вам; тобто не думайте, що благодать, дарована вам, складається тільки прощення гріхів і ні до чого більше не зобов’язує.

Ні, Господь вимагає ще подвигів ревнощів до виправлення життя. Бо, отримавши прощення гріхів і примирившись з Богом, а після цього жити як і раніше, є тим же самим, що знову починати ворожнечу і марно приймати благодать. Благодать не врятує нас при нечистого і безчесного життя; навпаки, посилить відповідальність за наші гріхи, якщо ми після такого великого дару повернемося до колишніх беззаконь.

Отже, від нас вимагається, щоб ми, прийнявши благодать, за її допомогою намагалися жити гідно благодаті. Благодать є світло для нашого розуму, бо вона є вогонь. Отже, будемо старатися вправляти себе в думках про Бога, у вивченні істин віри, ревнощів до огорожі себе від помилок і неправдивих мудровань, так щоб ми не тільки самі були вільні від них, але й іншим могли дати звіт у нашій надії і напоумити невіруючих і тих, хто мислить неправильно.

Якщо благодать є вогонь, який зігріває душу своєю теплотою, то постараємося вчення віри засвоювати не тільки розумом, але й серцем, і керуватися ними в житті. Благо тому, хто, приймаючи вчення віри до серця, услаждается їм. Серце, зігріте любов’ю до заповідей Господніх, полегшить виконання їх, бо любов має таку силу, що люблячий не обтяжений ніякими працями і подвигами для догоджання Улюбленому.

Подякуємо ж, браття та сестри, Господа, що вклав у наші душі вогонь благодаті, і будемо зігрівати його ревнощами про виправлення життя і стараннями в житті святому і богоугодному.

Комментариев нет

Залишити повідомлення

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Напишіть нам

Зараз ми не на зв'язку. Але ви можете відправити нам повідомлення, або задати питання по електронній пошті, і ми зв'яжемося з вами.

Відправлення

Церква Святого Миколая в ж / м "Бортничі" Дарницького району у м. Києві.

Copyright © 2016-2018 Всі права захищені.

Сайт створено з благословення настоятеля храму протоієрея Віталія Матіящука.

При повному або частковому використанні матеріалів сайту, посилання на джерело: http://cerkvasm.kiev.ua обов'язкове.

Log in with your credentials

Forgot your details?