" А вам, хто слухає, Я кажу: Любіть своїх ворогів, добро робіть тим, хто ненавидить вас. Благословляйте тих, хто вас проклинає, і моліться за тих, хто кривду вам чинить". (Лк.6.27) ... ... "Полюби Господа Бога твого всім серцем твоїм, і всією душею твоєю, і всією думкою твоєю. Це є перша і найбільша заповідь. Друга ж подібна до неї: люби ближнього твого, як самого себе. На цих двох заповідях утверджується весь Закон і Пророки" (Мф 22, 37-40)

21 ВЕРЕСНЯ – РІЗДВО ПРЕСВЯТОЇ БОГОРОДИЦІ

21 вересня різдво Пресвятої БогородиціСлава Ісусу Христу, дорогі брати і сестри, читачі нашого православного сайту церкви Святого Миколая в Бортничах.

Що значить для кожного з нас свято – Різдво Пресвятої Богородиці Діви ?  Це початок нашого спасіння. Поки ще не Сам Господь Спаситель світу народжується, а Його Пречиста Мати, не саме Сонце світу сходить вже, а тільки займається досвітня зоря, як би ранковий вітер розносить по всіх кінцях світу благу звістку про те, що скоро з’явиться саме Сонця. Чому ж це таке радісне свято – Різдво Богоматері?

Чи ж не казав Предтеча Господній ще до появи Христа світу, що Бог може і з каменів спорудити дітей Аврааму (Мф.3: 9)?

Чи не міг Він підготувати і Матір Собі лише однією Своєю всемогутностю? Коли згодом одна з жінок, перебуваючи в захваті від слів благодаті, що виходили з уст Ісусових, вигукнула: “Блаженна утроба, що носила Тебе, і груди, що Ти ссав їх”, то чи не сказав Господь: “Блаженні ті, що слухають слово Боже і зберігають його” (Лк .11: 27-28)?

І ці слова Господа повторюються майже в усі свята Богородиці. Звичайно, міг Бог всемогутньою силою Своєю створити в одну мить як чад, так і Матір Собі, але Він хотів врятувати кожного з нас. Тільки вдумайтесь в це … .

Світ настільки занепав від своїх беззаконь та морального упадку, що встати з тієї грязі нібито вже було не можливо. Але саме в цей час з Божої волі народилася та, що з годом стане Заступницею за весь рід людський.

Думаючі люди того часу розуміли, що Бог повинен щось зробити, щоб відновити віру, щоб рід людський не загинув.

Як це зробити? Саме Ісус Хрестос вирішив з безмерної любові воплотитися і прийняти людське ество. Але для цього потрібно було вмістилище, яке здібно було б прийняти Того, хто всім володарює. Для цього було потрібно джерело непорочності та чистоти, джерело безмежної віри і святості. Саме для цього народилася Пречиста Богородиця, яка була обрана матір’ю сина Божого.

Різдво нашої Владичиці Богородиці Марії православною церквою святкується як свято всього світу. Це перша грань, яка свідчить про те, що настав рубіж між Старим та Новим Завітами і в світ прийшла та, яка була від створення обрана Богом щоб стати той, яка народила Спасителя всього світу, Бога нашого Ісуса Хреста.

Містом народження Діви Марії було місто Назарет, а народили її – батько, праведний Іоаким, який мав свій родовід  від  роду царя Давида і мати –Анна, яка походила  з роду первосвященика Аарона.

За Божим задумом це подружжя не мало дітей, оскільки Анна не могла мати дітей.

Але вони все своє життя покірно молили Бога про дарування дитини. Вони були впевнені, що Бог їх почує, а для нього не має не можливого. Вони в моливтах обіцяли присвятити свою дитину Богові.

У евреєв відсутність дітей вважалася Божим показанням і саме з цієї причини їх співвітчизники так знущалися і ганьбили  подружжя.

І коли настало одне з свят, святий Іоаким пішов в Єрусалимський храм щоб віддати свою жертву Богу, але йому в цьому відмовили, сказавши що він не гідний, оскільки не мав дітей.

Все це дуже болісно було чути святому і від пішов у пустиню і там з розбитим серцем та смиренною надією присив у Бога подарувати їм дитину.

А дружина Іоакима Анна, коли довідалась при те, як обійшлися з чоловіком в храму дуже плакала. Але від них ніколи не прозвучало ні одного слова нарікань на Бога. Вони знову і знову молилися і просили милості Божої і Господь почув ці молитви. І хоч подружжя вже було похилого віку, але Бог дарував їм дочку, яка стане Матер’ю Бога нашого Ісуса Хреста.

Бог послав Архангела Гавріїла щоб повідомити дуже приємну новину про те, що у них народиться дочка, яка буде Преблагословенна і яка принесе очікуване спасіння для всього людства.

Як розповідає історія Діва Марія своїм святим життям стала достойним вмістилищем для Бога живого, бо вона стала чеснішою від Херувімів і найславнішою від Серафімів і, як оспівує Церква у святкових піснеспівах, “Небесними Дверима, вводять Христа у Всесвіт на спасіння душ наших” (2-я стихира на “Господи, взиваю”, глас 6).

Саме різдво Пресвятої Богородиці стало тією межою, за якою стали виконуватися обітниці Бога щодо спасіння людства. Через неї наблизилося до нас і Царство небесне, а люди отримали можливість спастися від влади диявола і отримати спасіння наших душ, щоб вони оселилися в раю, там де праведні спочивають.

А ми тут на землі отримали нашу заступницю і стіну непохитну, яка милосердно молиться за всіх нас, покриває і захищає нас своєю молитвою.

Комментариев нет

Залишити повідомлення

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Напишіть нам

Зараз ми не на зв'язку. Але ви можете відправити нам повідомлення, або задати питання по електронній пошті, і ми зв'яжемося з вами.

Відправлення

Церква Святого Миколая в ж / м "Бортничі" Дарницького району у м. Києві.

Copyright © 2016-2018 Всі права захищені.

Сайт створено з благословення настоятеля храму протоієрея Віталія Матіящука.

При повному або частковому використанні матеріалів сайту, посилання на джерело: http://cerkvasm.kiev.ua обов'язкове.

Log in with your credentials

Forgot your details?