" А вам, хто слухає, Я кажу: Любіть своїх ворогів, добро робіть тим, хто ненавидить вас. Благословляйте тих, хто вас проклинає, і моліться за тих, хто кривду вам чинить". (Лк.6.27) ... ... "Полюби Господа Бога твого всім серцем твоїм, і всією душею твоєю, і всією думкою твоєю. Це є перша і найбільша заповідь. Друга ж подібна до неї: люби ближнього твого, як самого себе. На цих двох заповідях утверджується весь Закон і Пророки" (Мф 22, 37-40)

21 листопада – Собор Архістратига Божого Михаїла та інших Небесних Сил безтілесних  

Слава Ісусу Христу, дорогі брати і сестри ! 
21 листопада – Святкування Собору Архистратига Божого Михаїла та інших Небесних Сил безтілесних встановлено на початку IV століття на Лаодикійському Соборі. Цей Собор засудив єретичне поклоніння ангелам як творцям і правителям світу і затвердив православне їх шанування. Здійснюється свято в листопаді – 9-му місяці від березня (з якого в давнину починався рік) – відповідно до числа 9-ти чинів ангельських. 8-й день місяця вказує на майбутній Собор всіх Сил Небесних в день Страшного Суду Божого, який святі отці називають «днем восьмим», бо після віку цього, йде седмицями днів, настане «день осьмий», і тоді «прийде Син Людський у Славі своїй і всі святі ангели з ним »(Мф. 25, 31).

На три ієрархії можна поділити  ангельські Чини – вищу, середню і нижчу. У вищу ієрархію входять Серафими, Херувими і Престоли. Середню складають Господства, Сили і Влади. У нижчу входять Начала, Архангели і Ангели. Всі чини Небесних Сил носять спільну назву Ангелів – по суті свого служіння. Господь відкриває Свою волю вищим Ангелам, а вони, в свою чергу, освічують інших.

Над усіма дев’ятьма чинами поставлений Господом святий Архістратиг Михаїл (в перекладі з єврейського – «хто як Бог»), який скинув з Неба загордившогося Денницю з іншими полеглими духами.
Цей день Церква присвятила Архистратигу Михайлу – вождю Небесних Сил, і на іконах зображують його в грізному і войовничому вигляді. На голові його шолом, в руці меч або спис. Під ногами вражений ним дракон. З ким і проти кого воює цей відважний ватажок ?! Ми знаємо з вами, друзі мої, що весь ангельський світ, який був створений ще до створення людини і всього видимого світу, був наділений при творінні великими досконалостями і благодатними дарами. І велике, і славне було його призначення. Серед цього ангельського світу один з верховних ангелів – Денниця – відкрив у самому собі джерело зла і гордості і повстав проти свого Творця. Ангели, подібно людям, створені з вільною волею. І спочатку вони могли зловжити цією свободою і впасти в гріх. Що і сталося з Денницею . Він побажав бути самостійним, не залежним від Бога. Світ духовний мав сумнів, і частина Ангелів пішла за ним. І ось в цей момент з того ж ангельського середовища виступає поборник слави Божої і захисник честі ангельського світу – Архістратиг Михаїл. Він владно вимовляє: «Ніхто як Бог!» – звертаючись цим закликом до всіх Ангелів. Цими сміливими словами він показав, що він знає Бога, визнає тільки Його одного – Єдиного Бога, Творця і Володаря всього Всесвіту. «Ніхто як Бог!» – сміливо і рішуче заявляє він, бо свідчить про велич Божу. У цьому його вчинку проявилися його особисті якості: тверда віра, сміливість і рішучість у діях, здатність не тільки вірити, але і свідчити про Бога; випромінюючи, поширювати набуте ним Божественне світло на весь світ. Боротьба була важкою, бо Денница був наділений великими досконалостями. Але сили добра перемогли над силами зла … Денниця повалений з неба з усіма своїми послідовниками. А Архангел Михаїл утвердився як вождь усього ангельського світу, вірного Богові. З тих пір в руках Архістратига Михаїла меч, бо сатана, скинутий з неба, не перестає воювати проти небожителів. Занепалим ангелам припинена можливість проникати до вищих областей світобудови. І тому вони всю злість свою спрямували на людей, і в першу чергу на всіх віруючих в Бога.
Чи може меч Архангела Михаїла при таких обставинах залишатися в бездіяльності? Звичайно, ні! Архістратиг не перестає воювати з ангелами зла і темряви, захищаючи вірних чад Божих від їх підступних підступів. І боротьба ця надзвичайно озлобилася перед кінцем світу. Тепер всім нам має бути зрозуміло, чому Архістратиг Михаїл зображується в такому войовничому вигляді. Він захисник Церкви Божої. І вид його повинен приводити в страх ворогів Божих. Ми ж повинні радіти, що маємо такого відважного захисника – переможця  вождя Небесних Сил. Ми повинні пам’ятати, що охоронний меч його буде завжди за нас, якщо тільки ми не вступимо в союз з тим ворогом, проти якого бореться Архістратиг Михаїл. Ангели, що залишилися вірними своєму Творцеві і склали воїнство Архістратига Михаїла, з плином часу настільки утвердилися в добрі, що гріх для них став неможливим. Чи не тому, що вони, маючи вільну волю, не можуть переступити волі Божої, а просто тому, що вони не захочуть цього робити, не захочуть грішити. Зверніть увагу, друзі мої, на ці слова. Чи не захочуть грішити! Як це для нас з вами повчально. Чи не захотіти грішити – значить отримати можливість наблизитися до Бога і бачити Його, як бачать Його Ангели. Служити Йому і тільки Йому, виконуючи Його повеління.

Слово «ангел» означає «вісник». Таке найменування мають безтілесні духи тому, що вони сповіщають людям волю Божу. Ангел – це той, кого Господь може послати з дорученням і який в точності виконає те доручення. Ангели живуть скрізь. Але переважно на небі, навколо Престолу Божого. Там, де Бог найбільш відкриває їм Свою славу, а через них і Свою волю по відношенню до людей. Святі отці Церкви називають їх другими світилами, як би відблиском Божественного світла. Вони – рідні друзі! Як це нам зрозуміти ?! З чим порівняти, щоб було доступно нашому розуму? Перебуваючи в безпосередній близькості до Бога, Ангели наповнюються захопленням, Божою величчю, Його святістю, мудрістю і найбільшою любов’ю Творця Всесвіту до Своєї тварі. Якесь Божественне світло широкою рікою вільно ллється через них. Але не просто протікає через них, як по вільному жолобу, і не затримуючись, закінчується і пропадає. А ллється так, як ллються, іскри і сяючи, світло, коли воно потрапляє на дорогоцінний камінь. Дійде світло до його середини і звідти відіб’ється відповідним сяйвом, і поширюється, і множачись, б’є в усі сторони, заломлюючись на гранях, забарвлюється в дивовижні кольори, осяваючи, а часом і засліплюючи своєю красою. У цьому образ справжньої святості. Небесні Сили сприйняли в себе світ Божий. Заломили його в собі і, відбивши і подрібнивши на безліч прекрасних променів, поширили навколо себе, віддавши людям, здатним до його сприйняття. І ось в цьому відбитому сяйві Божественного світла, сяйві незменшення, непотемнення, але сяйві, примноження і радостетворним, що приносить життя, ми пізнаємо Бога! Якби не Ангели, ми ніколи навіть в малому, прийнятному для людського сприйняття ступені не могли б відчувати і сприймати Божественне світло. Самі ми не здатні бачити і відчувати славу Божу – нам потрібні посередники, які так перетворять її, що вона стає доступною і нам. І ось Ангели є для нас цими посередниками.

Комментариев нет

Залишити повідомлення

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Напишіть нам

Зараз ми не на зв'язку. Але ви можете відправити нам повідомлення, або задати питання по електронній пошті, і ми зв'яжемося з вами.

Відправлення

Церква Святого Миколая в ж / м "Бортничі" Дарницького району у м. Києві.

Copyright © 2016-2018 Всі права захищені.

Сайт створено з благословення настоятеля храму протоієрея Віталія Матіящука.

При повному або частковому використанні матеріалів сайту, посилання на джерело: http://cerkvasm.kiev.ua обов'язкове.

Log in with your credentials

Forgot your details?